'De aarde warmt niet op, maar koelt juist af'

Wetenschap
dinsdag, 30 april 2013 om 8:10
welingelichtekringen header 1
De opwarming van de aarde, veroorzaakt door mensen is een krachtig fenomeen, maar de krachten van de natuur zijn sterker'. Russische wetenschappers van het Pulkovo Observatorium in St Petersburg verwachten dat het gedurende deze eeuw niet warmer zal worden, maar kouder. Zij menen aanwijzingen te hebben dat er tussen 2030 en 2040 een nieuwe 'ijstijd' zal aanbreken. Zo'n kleine ijstijd is er iedere 200 jaar en nu zijn we weer aan de beurt, denken zij. Het zou, als het waar is, zorgen voor een paar graden lagere gemiddelde temperaturen; meer dan genoeg om de effecten van de opwarming te compenseren,
De laatste ijskoude periode, die gekend staat als 'de kleine IJstijd' deed zich voor tussen 1650 en 1850. Aan de schilderijen uit de Gouden Eeuw kun je zien dat het toen kouder was: er wordt heel veel op geschaatst.
De nieuwe koude periode zal plaatsvinden rond 2030-2040. Toch hoeven we ons volgens de onderzoekers nog niet te veel zorgen te maken: 'De activiteit van de zon zal afnemen, maar het zal zeker niet zo koud worden als tijdens de 17de eeuw', aldus de Russische wetenschapper Yuri Nagovitsyn.
Bron(nen): Daily Mail