Een lekkere beat tijdens je operatie

Wetenschap
woensdag, 28 september 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Als je denkt aan een operatie, zie je meestal een kille operatiekamer voor je met enkel het geluid van een hartmonitor op de achtergrond. De werkelijkheid is anders: tijdens het opereren wordt vaak naar muziek geluisterd. En uit onderzoek blijkt dat dit een positief effect heeft op het werk van de chirurgen.
Volgens een recente enquête blijkt dat maar liefst 90% van de chirurgen naar muziek luistert tijdens het opereren. De helft kiest ervoor om naar rockmuziek met een wat hoger tempo te luisteren. Een kleiner aantal (17%) luistert liever naar popmuziek en slechts 11% kiest voor klassieke muziek. De meeste chirurgen gaven aan dat de muziek hen hielp bij het creëren van een rustige sfeer. Een derde van de chirurgen vond dat het ook hielp tegen verveling. Plastisch chirurgen luisteren het vaakst naar muziek en KNO-artsen het minst.
Dit is niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat muziek luisteren tijdens het opereren positieve resultaten oplevert. Er is slechts 1 studie waarbij onervaren chirurgen mét muziek slechter presteerden als ze voor het eerst een riskante virtuele operatie uitvoerden. Uit een studie onder ervaren chirurgen bleek daarentegen dat muziek wel een positief effect heeft. Er werd gekeken naar de hartslag, bloeddruk, handelingssnelheid en hoe accuraat de chirurgen taken uitvoerden tijdens zeer riskante en ingewikkelde operaties. Eerst mochten de chirurgen naar zelfgekozen muziek luisteren en daarna kregen ze de muziek voorgeschoteld. Hieruit bleek dat de chirurgen op alle punten veel beter scoorden als ze naar hun eigen muziek luisterden.
Bron(nen): The Guardian