Feit: Door Botox weet je ook slechter wat anderen voelen

Wetenschap
door Adminzondag, 05 juni 2016 om 8:37
welingelichtekringen header 1
Dat botox je gelaat uitdrukkingsloos maakt waardoor anderen je moeilijker begrijpen, is geen nieuws. Maar de gevolgen zijn nog veel ingrijpender: je kunt ook slechter meeleven met anderen.
Psycholoog Francesco Foroni (International School of Advanced Studies, Trieste) en zijn collega’s vergeleken bij twee groepen van telkens elf ‘gezonde vrouwen’ – een experimentele groep en een controlegroep – hoe die op twee verschillende tijdstippen andermans emoties konden inschatten, schrijft Knack. Bij een reeks van vijf foto’s waarop ze dezelfde persoon te zien kregen, in willekeurige volgorde van ‘heel blij’ tot ‘heel verdrietig’ met drie schakeringen ertussenin, moesten ze de juiste emotie aankruisen. Ook hun reactietijd werd gemeten.
De vrouwen in de experimentele groep legden de test af voor hun botoxbehandeling en twee weken erna. Ze scoorden bij de tweede test slechter dan bij de eerste: de ‘subtiele’ emoties konden ze moeilijker herkennen. De controlegroep daarentegen, deed het op de twee tijdstippen even goed.Een psycholoog verklaart het verschijnsel aldus: een van de manieren waarop we ons verplaatsen in anderen is door hun emoties na te doen. En aangezien een botox-slachtoffer minder emoties kan tonen kan ze die ook niet goed voelen, van zichzelf en van anderen.
‘We weten dat het communiceren en begrijpen van emoties cruciaal is voor goede relaties en interacties. Het nadeel van botox is dat je één kanaal mist om je eigen emoties over te brengen, en één kanaal om andere mensen te begrijpen.’