Hoe gezond zijn IVF-kinderen?

Wetenschap
woensdag, 12 juni 2024 om 6:56
178425267 l normal none

In-vitrofertilisatie (IVF) heeft sinds de introductie in de late jaren 1970 miljoenen paren geholpen om kinderen te krijgen. Ondanks de voordelen van deze technologie, zijn er altijd zorgen geweest over de gezondheid van kinderen die via ivf zijn verwekt. Is er grond voor die zorgen? Een heel klein beetje, zo blijkt
Korte Termijn Gezondheidsrisico's
Uit verschillende studies blijkt dat kinderen die via IVF zijn verwekt, een verhoogd risico hebben op vroeggeboorte en een lager geboortegewicht. Een onderzoek van de Universiteit van Bristol, dat gegevens van 158.066 jongeren uit Europa, Azië en Canada analyseerde, bevestigde dat IVF-kinderen in hun eerste levensjaren vaak kleiner en lichter zijn dan kinderen die op natuurlijke wijze zijn verwekt. Deze verschillen verdwijnen echter meestal tegen de tijd dat de kinderen 18 jaar oud zijn.
Lange Termijn Gezondheid
Wat betreft de lange termijn gezondheid, zijn de resultaten over het algemeen geruststellend. Een studie uitgevoerd door het Radboudumc en andere Nederlandse instellingen onderzoekt de lange termijn gezondheid van IVF-kinderen. Deze studie heeft geen verhoogd risico op kanker gevonden bij kinderen die via IVF zijn verwekt.Bovendien blijkt uit onderzoek van het Fertiliteitscentrum van Isala dat er geen significante verschillen zijn in de algemene gezondheid van IVF-kinderen op de lange termijn vergeleken met hun op natuurlijke wijze verwekte leeftijdsgenoten.
Cognitieve Ontwikkeling
De cognitieve ontwikkeling van IVF-kinderen is een ander belangrijk aandachtspunt. Australische onderzoekers hebben aangetoond dat IVF-kinderen zich op de basisschool even goed ontwikkelen als hun klasgenoten die op natuurlijke wijze zijn verwekt. Dit suggereert dat IVF geen negatieve invloed heeft op de cognitieve langetermijnuitkomsten.
Conclusie
Hoewel IVF-kinderen in hun vroege jaren enkele gezondheidsrisico's kunnen hebben, zoals een verhoogd risico op vroeggeboorte en een lager geboortegewicht, verdwijnen deze verschillen meestal tegen de tijd dat ze volwassen worden. Lange termijn studies tonen aan dat IVF-kinderen geen verhoogd risico op kanker hebben en zich cognitief net zo goed ontwikkelen als hun leeftijdsgenoten. Ouders kunnen dus gerust zijn dat IVF over het algemeen geen negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van hun kinderen op de lange termijn.