Honden dragen nare ziektes met zich mee

Wetenschap
woensdag, 23 maart 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben ontdekt dat het aantal honden dat besmet is met allerlei soorten parasieten veel groter is dan tot nu toe werd gedacht. Van de 3500 honden die ze onderzochten, was 15% besmet. Honden, zoals retrievers, spaniels, setters, terriërs en honden die traditioneel ingezet werden om kuddes te hoeden (herdershonden, border collie's, ...), zijn het meest vatbaar voor parasieten. En in het algemeen raken langharige honden eerder besmet dan kortharigen.
De onderzoekers vrezen ook dat ziekten die overgebracht worden door teken in de toekomst meer mensen en andere dieren zullen besmetten. Er zijn ook nieuwe soorten teken, zoals de Dermacentor reticulates (foto) die eerst alleen in het buitenland voorkwamen, maar nu dankzij de klimaatverandering ook hier kunnen overleven.
Teken kunnen dragers zijn van tal van ziekten. De ziekte van Lyme is de meest bekende. Vroege symptomen zijn een rode ringvlekken op de plaats van de tekenbeet, griepachtige klachten zoals hoofdpijn, een stijve nek, koorts, spierpijnen en vermoeidheid, maar soms merk je er niet veel van en onbehandeld kan de ziekte o.a. leiden tot schade aan het hart en het zenuwstelsel. Bovendien zijn er ook andere ziektes die overgebracht worden door teken en die een dodelijke afloop kunnen hebben, zoals encefalitis (hersenontsteking). Daarnaast kunnen teken ziekten overbrengen op dieren. De belangrijkste ziekte bij runderen en honden veroorzaakt door teken is babesiose. Deze parasiet dringt de rode bloedcellen binnen. Ziekteverschijnselen zijn kortademigheid, koorts, rode urine en plotselinge sterfte.