Klimaatramp veegt Nederland van de kaart

Wetenschap
zaterdag, 07 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Begin 2070. Over de Lage Landen raast een orkaan. In het noorden van Nederland breekt een dijk door. De zee, die door het opwarmende klimaat haast een meter hoger staat dan nu, raast met vernietigende kracht het binnenland in. Vijfenveertigduizend mensen verdrinken. De stad Leeuwarden is voor altijd verloren.
Dertig jaar later, in maart 2100 slaat een zo mogelijk nog ziedender Noordzeestorm op verschillende plekken in Nederland bressen in de dijken. Tegelijkertijd overstromen de rivieren door nooit geziene regenval. Het land zit in de tang. In één nacht overstroomt half Nederland. In Amsterdam staat het water zeven meter hoog. Mensen zitten dagenlang op hun daken te wachten op redding. Drie miljoen Nederlanders komen om.
Deze en andere noodlottige scenario's staan te lezen in het nieuwe boek 'The Flooded Earth - Our Future In A World Without Ice Caps'. Peter Ward, een gerespecteerd professor in de biologie, aard- en ruimtewetenschappen aan de Universiteit van Washington in Seattle.
Van Nederland blijft tegen het begin van de 22ste eeuw nauwelijks iets over, voorspelt Ward in het Belgische weekblad Humo. De Belgen hoeven volgens hem niet bang te zijn. Ze zullen zelf niet verzuipen, maar het idee dat miljoenen Nederlanders naar België zullen trekken vinden ze bijna even verontrustend.
Bron(nen): Humo