Door moedermelk te analyseren kan men vaststellen of een vrouw een verhoogd risico op borstkanker heeft. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van een Amerikaans onderzoek. De onderzoekers kozen ervoor om moedermelk te onderzoeken, omdat dit minder pijnlijk is dan een biopsie en een biopsie alleen een momentopname van de cellen in een bepaald gebied van de borst is. Het enige nadeel is dat het alleen kan worden onderzocht bij vrouwen die moedermelk produceren (in de kraamtijd dus), 'maar aangezien 80% van alle vrouwen kinderen krijgen, kan deze test een groot deel van de populatie bereiken', menen de onderzoekers.
Eerst namen ze stalen moedermelk van beide borsten af bij 250 vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker. Allen hadden al een biopsie laten uitvoeren of waren van plan dat binnenkort te doen. De stalen werden binnen de 24 uur onderzocht. De onderzoekers isoleerden de epitheelcellen (cellen uit de wand van de melkkliergangen) uit de melk. Een versnelde deling van die cellen kan leiden tot een tumor. Daarna werd het DNA werd onderzocht op epigenetische signalen, meer specifiek methylatie. In kankercellen hechten zich meer methylgroepen aan het DNA dan in gezonde cellen. Dat schakelt het signaal uit dat er iets mis is. En als gevolg daarvan worden er geen tumor-onderdrukkende proteïnen aangemaakt die de zieke cellen verwijderen. De vrouwen met een vergroot risico op borstkanker hadden meer gemethyleerde cellen dan een controlegroep van gezonde vrouwen. Omdat methylatie al optreedt in een vroeg stadium van de ziekte is het mogelijk om de vrouwen ook in een vroeg stadium te behandelen.
Betekent dit dat moeders tumorcellen via de moedermelk kunnen doorgeven aan hun baby? Absoluut niet, zeggen de onderzoekers: de gemethyleerde cellen worden net als andere eiwitten afgebroken in de maag en het spijsverteringskanaal.