Moeders veroorzaken zelf huilbaby's

Wetenschap
zondag, 06 september 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het is sneu voor de vaders en moeders die nu nog veel sympathie en troost oogsten met het probleem dat hun kind steeds niet wil slapen en almaar huilt. Ouders van een zogenaamde ‘huilbaby’.
Volgens een onderzoek waarover The Independent on Sunday bericht maken zij van hun kind zelf een huilbaby. En dan vooral de moeders. Als een moeder verwacht dat er een slaapprobleem ontstaat met haar kind, is de kans groot dat dat ook werkelijk gebeurt. Zelfs als een moeder voor de geboorte van haar kind bezorgd is om slaapproblemen is dat al van invloed.
Een van de redenen: hoe meer activiteiten je verricht voor je kind gaat slapen - zingen, koesteren, inslapen in het bed van de ouders, ander gedoe - des te groter de kans dat de nacht niet ongestoord zal verlopen. Hoe meer voorbereidingen op de slaap, des te korter een kind feitelijk gaat slapen. En vervolgens gaan de ouders de dag en nacht er op nog meer hun best doen. En zo wordt een kind in korte tijd een ramp. 'In slaap laten huilen' is volgens de onderzoekers zo'n gek idee nog niet.