Niet alle alcohol lijkt even slecht voor je lichaamsvet: wat kun je het beste drinken?

Wetenschap
door Jeannette Krasdonderdag, 21 april 2022 om 13:53
anp 433031610
Alle alcohol is ongezond, laten we daarmee beginnen. Maar het lijkt erop dat sommige drankjes slechter zijn dan andere, tenminste als je kijkt naar wat het doet met je visceraal vet.
Visceraal vet zit rondom de belangrijkste organen zoals lever en nieren. Het zorgt ervoor dat organen elkaar niet raken. Buikvet is ongezonder dan vet op de heupen of benen, schrijft het Voedingscentrum. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten en diabetes.
Van alcohol weten we dat het niet uitmaakt of je één glas wijn of één glas bier drinkt. Wat hoeveelheid alcohol en calorieën betreft is het ongeveer hetzelfde. Maar de impact op buikvet blijkt toch anders, toont een nieuwe studie aan. Bier en sterkedrank worden in verband gebracht met een verhoogd niveau van visceraal vet, terwijl die link er met wijn niet is.
Lichaamssamenstelling Dat staat in een nieuwe studie die recent in vakblad Obesity Science & Practice verscheen. De onderzoekers bestudeerden data uit de bekende UK Biobank, waarin een half miljoen Britten worden gevolgd. Ze keken naar bijna 1900 witte volwassenen tussen de 40 en 79 jaar oud. De deelnemers vulden vragenlijsten in over alcoholgebruik, eetpatroon en andere leefstijlfactoren.
Daarna stelden de onderzoekers de lichaamssamenstelling vast en gebruikten ze een statistisch programma om de relatie tussen verschillende alcoholische dranken en de lichaamssamenstelling te onderzoeken. Daaruit bleek dus dat sterkedrank en bier voor meer visceraal vet zorgen per eenheid dan wijn.
Volgens deze studie blijkt een bierbuik dus wél te bestaan. Maar onduidelijk is of er gecorrigeerd is voor andere factoren. Het lijkt hier vooralsnog niet te gaan om een oorzakelijk verband dus het kan ook zijn dat bierdrinkers meer andere ongezonde dingen eten, waardoor ze meer buikvet hebben.
Bron(nen): Science Alert