Resten gevonden van gigantische meter hoge papegaai

Wetenschap
woensdag, 07 augustus 2019 om 11:00
welingelichtekringen header 1
In Nieuw-Zeeland zijn de overblijfselen gevonden van een enorme papegaai. Het dier moet een meter hoog zijn geweest en woog zeker zeven kilo. Daarmee was hij veel te zwaar om te vliegen. De papegaaiensoort leefde 19 miljoen jaar geleden.
In Nieuw-Zeeland hebben, onder meer door de geïsoleerde ligging en een gebrek aan natuurlijke vijanden, veel grote vogels geleefd, zoals de uitgestorven moa en de kraanvogel. Op Fiji waren ooit gigantische duiven, maar niet eerder vond men zo'n reusachtige papegaai. "Het was volledig onverwacht dat we zijn gestuit op de overblijfselen”, schrijft paleontoloog Trever Worthy van de Flinders University in Adelaide in vakblad Biology Letters. Hij spreekt van een 'heel bijzondere' ontdekking.
De botten van het dier werden al in 2008 gevonden, maar nu pas is duidelijk dat het om de resten van een papegaai gaat. Het dier is door de wetenschappers Heracles inexpectatus gedoopt. De botten lijken op die van een kakapo, een grote papegaai, die nog steeds voorkomt in Nieuw-Zeeland.