Slakkenspeeksel is sterke pijnstiller

Wetenschap
zondag, 01 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wetenschappers hebben een nieuwe pijnstiller ontwikkeld uit het speeksel dat zeeslakken gebruiken om hun prooi te doden. Het zou even effectief zijn als morfine, zonder de kans op verslaving. Het speeksel van de conus-zeeslak bevat een dodelijke dosis giftige peptiden. De prooi wordt ermee geïnjecteerd door naaldachtige tanden die uit hun mond kunnen schieten.
Eén van de slakgiffen wordt al gebruikt als pijnstiller, maar het moet rechtstreeks in de ruggengraat geïnjecteerd worden. Dat beperkt het gebruik ervan. Australische wetenschappers hebben nu pillen ontwikkeld uit het slakkenspeeksel. Uit tests bij ratten bleek dat een lagere dosis dan normaal extreme pijn kan stillen.
"Jarenlang al zeggen wetenschappers dat peptiden een fantastische pijnstiller zouden zijn. Maar ze waren niet stabiel en konden niet oraal ingenomen worden. Maar dat is veranderd nu mijn team heeft ontdekt dat de kop en staart van de peptiden aan elkaar lassen ze stabiel maakt", aldus David Craik van de University of Queensland in het wetenschappelijke magazine Chemical & Engineering News.
Bron(nen): De Morgen