'Smart-pil' houdt je in de gaten

Wetenschap
woensdag, 10 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het Zwitserse farmaceutische concern Novartis AG wil over 18 maanden de goedkeuring aanvragen voor een pil, waar een microchip in zit. Zo wordt de 'smart-pil' langzaam maar zeker werkelijkheid. Novartis betaalde $ 24 miljoen om de chip-in-pil technologie te kopen van de ontwikkelaars, Proteus Biomedical in California.
De pil wordt geactiveerd door maagzuur en zendt informatie naar een pleister op de huid, die data doorstuurt naar een arts via een smartphone of via internet. In eerste instantie wordt de pil gebruikt om de werking van medicijnen tegen afstotingsverschijnselen te meten. Zo kan de arts nagaan of patiënten hun geneesmiddelen op de juiste tijd slikken en of ze de dosis krijgen die ze nodig hebben, iets wat nauw luistert na een orgaantransplantatie omdat de therapie dan vaak aangepast moet worden.
Later zal de chip ook in andere medicijnen gestopt worden en zullen meer gegevens verzameld worden, zoals lichaamstemperatuur en hartslag. Omdat de mini-chip toegevoegd wordt aan bestaande geneesmiddelen verwacht Novartis dat ze geen onderzoek zullen moeten doen om aan te tonen dat het middel helpt. Op dat punt is weinig tegenstand te verwachten.
Een belangrijker probleem is hoe ze de privacy van mensen kunnen garanderen als gegevens vanuit hun lichaam via draadloze verbindingen en Bluetooth worden doorgegeven.
Bron(nen): Reuters Health