Teveel eten? Gebruik je andere hand

Wetenschap
donderdag, 22 september 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Je zit voor de tv en je graait wat chips uit de zak. Gedachteloos gaat je hand weer naar de zak en nog eens ... tot je merkt dat je een grote zak chips op hebt. Eten zonder erbij na te denken wordt een gewoonte en je merkt niet eens hoeveel je eet en dat je maag vol is. Je weet niet eens meer hoe het smaakt.
Uit een onderzoek van de Universiteit van Zuid Californië blijkt dat er een eenvoudige remedie voor is: eet met je niet-dominante hand. Het eten gaat dan minder op de automatische piloot.
Deelnemers aan het onderzoek kregen een zak popcorn. Een deel van de popcorn was 1 week oud en de rest was vers. Ze zaten in een donkere bioscoop en keken naar verschillende trailers met de popcorn binnen handbereik. Van tevoren werd gevraagd of ze normaal gesproken popcorn aten in de bioscoop. Na afloop werden de popcornzakken gewogen. Mensen die aangaven ze normaal gesproken popcorn eten in de bioscoop aten 63% van de popcorn op, of die nu vers was of niet. Ze eten het op uit gewoonte, ook als het vies smaakt.
In een nieuw experiment vroegen ze de deelnemers om hun niet-dominante hand te gebruiken als ze popcorn aten. De mensen die gewend waren om popcorn te eten bij een film aten 30% minder van de oude popcorn. Van de verse aten ze ook minder, maar dat verschil was klein.
Het is moeilijker om met je niet-dominante hand te eten. Het gaat minder automatisch, vooral als het eten niet lekker is. Het is net alsof je jezelf afvraagt: 'Is het moeite waard wat ik doe? Is het lekker? Heb ik honger?' En zo nee, dan stop je met eten.
Bron(nen): CNN