Vaccin beperkt virus- overdracht aanzienlijk

Wetenschap
donderdag, 05 augustus 2021 om 6:16
87672177 m
De coronavaccins zijn zeer effectief bij het verminderen van de overdracht van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het RIVM dat vandaag gepubliceerd wordt. De NOS bericht daar nu al over. Het was al bekend dat volledige vaccinatie goed beschermt tegen het oplopen van SARS-CoV-2 en tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en sterfte.
Het onderzoek werd gedaan toen de alfavariant dominant was. Het is dus niet zeker of de resultaten ook gelden voor de deltavariant. De onderzoekers denken dat dat wel zo is.
De onderzoekers van het RIVM hebben bekeken hoe vaak een volledig gevaccineerde persoon binnen het eigen huishouden andere personen besmet. Dat hebben ze vergeleken met hoe vaak ongevaccineerde personen anderen binnen hun eigen huishouden besmetten.
Volledig gevaccineerden die zelf toch besmet raakten met het virus infecteerden 11 procent van hun huisgenoten. Ongevaccineerde personen die zelf besmet waren met SARS-CoV-2 droegen het aan 31 procent van hun huisgenoten over.
Bron(nen): NOS