Van mindfulness kun je egoïstisch worden

Wetenschap
maandag, 19 april 2021 om 12:29
anp 429773215
Mindfulness is big business. Boeken, blogs, vlogs en workshops leren je 'om in het nu te leven'. Maar wat dat ook mag zijn, een aardiger mens word je er niet per se van, blijkt uit nieuw onderzoek.
Onderzoekers van de University van Buffalo deden een experiment met 366 mensen, die eerst een mindfulnesstraining kregen en toen werd gevraagd of ze vrijwilligerswerk wilden doen in de vorm van enveloppen vullen voor een goed doel. Ook werd er onderscheid gemaakt tussen mensen die onafhankelijk of juist afhankelijk van anderen in het leven staan.
De individualisten bleken 33 procent minder vaak het vrijwilligerswerk te doen, nadat ze de mindfulnesstraining hadden gehad. De collectivistisch ingestelde respondenten deden het klusje juist vaker. Over het algemeen zijn westerlingen meer individualistisch ingesteld en mensen uit Aziatische culturen collectivistischer.
"Mindfulness kan je egoïstischer maken," zegt assistent-professor in de psychologie Michael Poulin. "Het vermindert prosociaal gedrag bij individualisten." De studie verscheen in vakblad Psychological Science.
Bron(nen): Science Daily