Wereldberoemde viroloog: "Zonder coronavaccin kunnen we nooit meer normaal leven"

Wetenschap
donderdag, 07 mei 2020 om 10:57
000 dv1837306
"Zonder coronavaccin zullen we nooit meer normaal kunnen leven," zegt de wereldberoemde viroloog Peter Piot tegen magazine Knack. De professor aan het Londense Imperial College werd zelf geveld door Covid-19. Na een lang ziekbed inclusief ziekenhuisopname is hij weer aan de beterende hand.
Vaccin"De enige echte exitstrategie uit deze crisis is een vaccin dat wereldwijd kan worden uitgerold," vervolgt Piot. "Dat impliceert niet alleen het ontwikkelen van een vaccin, maar ook het maken van miljarden dosissen en ampullen, wat alleen al qua industriële logistiek een gigantische uitdaging is. Ondanks de inspanningen is het nog altijd niet zeker dat het mogelijk zal zijn een vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen. In het slechtste geval kunnen we niets anders doen dan proberen de schade te beperken."
Medicijn"Ook wat de ontwikkeling van geneesmiddelen betreft, moeten we vooralsnog bescheiden blijven," gaat de professor verder. "Na vele jaren intensief onderzoek hebben we nog altijd geen middel dat griep geneest. Je kunt wel wat ingrijpen op de symptomen en de ziekte wat verkorten, maar een echte behandeling is dat niet. Er is zicht op een eerste behandeling voor Covid-19, maar als je te ver gevorderd bent in de ziekte helpt het niet meer. Het is onwaarschijnlijk hoe moeilijk het is om greep te krijgen op dit virus. We zullen noodgedwongen diep moeten nadenken over welke afwegingen we gaan maken, welke balans tussen volksgezondheid en economie we zullen hanteren."
EconomiePiot waarschuwt voor de economische gevolgen van de pandemie. ‘We moeten er niet aan twijfelen: de economische schokgolf die het coronavirus veroorzaakt, zal groter zijn dan die na de financiële crisis in 2008. De Europese Commissie beschouwt het als de grootste crisis van onze tijd. Er zullen zware implicaties zijn wat betreft armoede en werkloosheid, en hoe we die in ons maatschappijmodel gaan absorberen. De vraag zal zich opdringen of er nog geïnvesteerd kan worden in de strijd tegen de klimaatopwarming, want die is duidelijk aan het versnellen. Je kunt ook zeggen dat er meer mensen sterven aan kanker of aan de gevolgen van roken, maar te weinig mensen beseffen hoe ontwrichtend dit virus voor onze maatschappij is."
Bron(nen): Knack (€)