Wetenschap: waarom vrouwen het kouder hebben dan mannen

Wetenschap
donderdag, 07 oktober 2021 om 6:38
106992951 ig post
Onderzoekers zeggen dat het geen sprookje is indruk dat vrouwen het vaker koud hebben dan mannen - het kan een evolutionair feit zijn. Volgens onderzoekers van de School of Zoology van de Universiteit van Tel Aviv blijkt dat niet alleen menselijke vrouwen kouwelijk zijn, maar dat dat ook voor veel andere soorten geldt.
Dus waarom geven vrouwen de voorkeur aan warmte terwijl mannen de airconditioning hoger zetten? De reden is om de geslachten verder uit elkaar te houden.
"Mannen en vrouwen beleven de temperatuur anders. Dit is een ingebouwd evolutionair verschil tussen de warmtegevoelige systemen van de twee geslachten, dat onder andere verband houdt met het voortplantingsproces en de zorg voor het nageslacht.” zeggen de onderzoekers.
Bij vogels en vleermuizen is hetzelfde mechanisme gesignaleerd. Mannelijke vleermuizen trekken als er gebroed wordt zelfs naar koelere gebieden. Bij vogels valt soortgelijk gedrag te zien.
De onderzoekers denken dat de evolutie die zo heeft geregeld om baby's veilig te houden. Het zorgt er ook voor dat potentieel agressieve mannetjes hun nakomelingen niet in gevaar brengen.
“Het verschil in beleving van warmte is bedoeld om te stimuleren dat mannen en vrouwen enige afstand houden van elkaar, zodat elk individu kan genieten van rust en stilte."