Wetenschappers die beweren dat CVS psychisch is, worden met de dood bedreigd

Wetenschap
maandag, 22 augustus 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Engelse wetenschappers, die onderzoek doen naar het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), vroeger ook wel myalgische encefalomyelitis of ME genoemd, worden bedreigd door activisten die beweren dat ze de ware oorzaak van de ziekte opzettelijk geheim houden. De politie neemt de (doods)bedreigingen heel serieus en beschouwt de activisten als gevaarlijk.
Wetenschappers die suggereren dat het syndroom enige psychische component heeft, worden aangeklaagd bij de universiteiten. De aanklacht wordt begeleid door brieven, die ten onrechte suggereren dat de wetenschappers betaald worden door de farmaceutische industrie en zorgverzekeraaars.
De activisten willen liever horen dat er een lichamelijke oorzaak is voor CVS. Een hoogleraar, die in een artikel aangaf dat eerdere studies die CVS aan het virus XMRV koppelden niet klopten, moest dat zwaar bekopen. Ze trok zich terug uit een internationaal samenwerkingsverband, nadat ze was gewaarschuwd dat ze neergeschoten.zou worden als ze naar de VS zou gaan. Een soortgelijke haatcampagne volgde na een studie, die gepubliceerd werd in The Lancet eerder dit jaar. Daarin werd gesuggereerd dat cognitieve gedragstherapie het lijden kan verzachten.
Niet één van de wetenschappers beweerde dat CVS een louter psychisch probleem is. Er is - zoals bij heel veel aandoeningen - sprake van een combinatie van factoren: een genetische component, een virusinfectie in de kinderjaren, maar ook een sociaal isolement, stress en negatieve levensgebeurtenissen tijdens de volwassenheid.
Erg logisch zijn de claims ook niet. Waarom zou de farmaceutische industrie willen horen dat CVS psychisch is? Zij hebben er meer baat bij als er een lichamelijke oorzaak is, die met medicijnen of een vaccin te behandelen is.
Bron(nen): The Guardian