Wetenschappers komen met radicaal idee om de Noordpool opnieuw te bevriezen

Wetenschap
dinsdag, 03 september 2019 om 12:13
welingelichtekringen header 1
Omdat het maar niet lukt om CO2-uitstoot voldoende terug te dringen en de aarde onverbiddelijk verder opwarmt, is het tijd om naar andere, meer technologische oplossingen te kijken.
Zo heeft een groep Indonesische wetenschappers een interessante techniek bedacht om de klimaatcrisis te bedwingen: onderzeeërs die ijsbergen maken. Het plan won de tweede plaats in een internationale design-wedstrijd.
IJs makenDe 29-jarige architect Faris Rajak Kotahatuhaha ontwikkelde samen met zijn team een duikboot die in staat is om bijna 5 meter dikke en 25 meter brede hexagonale ijsbergen te maken. Eerst duikt de boot onderwater om zich te vullen met zeewater. Dan wordt het zout eruit gefilterd om het vriespunt van water te verhogen. Daarna gaat de ruimte dicht om het water te beschermen tegen de zon. Binnenin de boot vormt zich dan op natuurlijke wijze een ijsberg, die een maand later in zee wordt geworpen. De hexagonale vorm maakt het eenvoudiger voor de ijsbergen om in elkaar te klikken en zo een grotere massa te vormen.
Leuk idee, maar professor in de aardwetenschappen Andrew Shepherd is kritisch. De Brit noemt het een interessante geo-engineering-oplossing maar heeft twijfels bij de schaalbaarheid van het project. Om het pool-ijs dat de afgelopen decennia is verdwenen weer te terug te brengen zijn zo'n 10 miljoen duikboten nodig, schat de professor.
Andere manier van denkenMaar voor Kotahatuhaha gaat zijn voorstel niet enkel over haalbaarheid. Het gaat ook om het vinden van een andere manier om de klimaatcrisis te benaderen. "Het afgelopen decennium verloor de Noordpool elk jaar aan ijs. Wij hebben geprobeerd het probleem op te lossen door een andere manier van denken."
Hoe vergezocht de methode ook lijkt, het idee om de polen opnieuw te bevriezen met behulp van geo-engineering is niet nieuw. In 2017 was er al een onderzoeksteam van Arizona State University dat een op windenergie draaiende pomp ontwikkelde, die zeewater opzuigt en verspreidt over het ijs, waar het sneller bevriest. Met 10 miljoen van deze apparaten zou er een meter ijs aan het oppervlak van een ijsplaat kunnen worden toegevoegd gedurende een winter.
Bron(nen): CNN