Wonderbaarlijke fossielen gevonden: komt mens oorspronkelijk uit Europa?

Wetenschap
zaterdag, 02 september 2017 om 11:02
welingelichtekringen header 1
Wetenschappers hebben op Kreta een wonderlijke ontdekking gedaan. Ze vonden er menselijke voetafdrukken die stammen uit een tijd waarin onze voorouders nog veel meer aapachtige voeten hadden. Het zou kunnen betekenen dat mensen al veel langer rechtop lopen dan gedacht.
De afdrukken dateren van 5,7 miljoen jaar geleden toen de mens nog in Afrika leefde, zo werd altijd verondersteld. Maar de afdrukken die in Trachilos in het westen van het Griekse eiland Kreta zijn gevonden, hebben duidelijk kenmerken van rechtopstaande mensen. Wel gaat het om een afwijkende voet met een lange zool, vijf korte tenen, geen klauwen, een grote teen en een opvallende bal onder de voet.
Op basis van fossielen van de Australopithecus in Zuid- en Oost-Afrika werd altijd gedacht dat de mens daar is ontstaan. In Tanzania en Ethiopië zijn respectievelijk 3,7 en 4,4 miljoen jaar oude voetafdrukken gevonden. Die lijken echter nog veel meer op die van een aap dan op die van de moderne mens. De afdrukken van Trachilos zijn dus én veel ouder én lijken menselijker.
De onderzoekers, die de afdrukken tien jaar lang hebben bestudeerd, komen tot de controversiële conclusie dat er mogelijk nog een onbekende mensachtige was, die eerder al rechtop liep en niet uit Afrika komt. Het is niet ondenkbaar. 5,7 miljoen jaar geleden zat Kreta nog vast aan Griekenland en strekte de savanne zich uit van Noord-Afrika tot Zuid-Oost Europa.
Paleontoloog Gerard Gierlinski ontdekte de voetafdrukken al in 2002. Of de wetenschap zijn studie als overtuigend bewijs ziet, moet worden afgewacht. Toch zijn hij en zijn team niet de eerste die iets dergelijks opperen. Onlangs nog werden 7,2 miljoen jaar oude fossielen, gevonden in Griekenland en Bulgarije, geherklasseerd tot de stamboom van onze voorouders. Ook die vinding suggereerde dat de menselijke oorsprong niet in Afrika, maar in Europa ligt.
Bron(nen): HLN