Zwoele blik en stem belangrijker dan looks?

Wetenschap
woensdag, 03 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Dr. Ed Morrison, evolutionair psycholoog aan de University of Portsmouth, heeft een beurs van £94,000 gekregen om te onderzoeken waarom iemand aantrekkelijk wordt gevonden. Hij denkt dat dit het geval is als er als veel variatie is in de mimiek en het stemgebruik en niet zozeer afhankelijk is van specifieke kenmerken, zoals symmetrie van het gezicht.
Aantrekkingskracht is belangrijk als je gaat daten, maar ook bij gewone vriendschappen, bij sollicitaties, verkiezingen of bij een beoordeling door een jury. Aantrekkelijke mensen hebben een streepje voor. Als Morrison gelijk heeft, is dat goed nieuws voor de 'lelijke eendjes': je gelaatsuitdrukking en je stem kun je makkelijker veranderen dan de vorm van je gezicht of de grootte van je ogen.
Volgens Morrison veranderen mensen hun mimiek en stem om aantrekkelijker gevonden te worden door het andere geslacht. 'Het gezicht toont de meest expliciete signalen', beweert hij, 'het is zoiets als de staart van een pauw'. Sommige signalen, zoals een brede glimlach, zijn veelzeggend, maar andere kunnen heel subtiel zijn. Morrison gaat opnames maken van gezichten tijdens speeddating en daarna gaat hij er computeranimaties van maken. Zo kan hij informatie over de dynamiek van het gezicht en de stem isoleren van gezichtskenmerken. We zijn benieuwd ...
Bron(nen): The Independent