Grand Prix Zandvoort ontving miljoenen aan coronasubsidie

ZANDVOORT (ANP) - De Grand Prix van Zandvoort kreeg de afgelopen jaren voor bijna 1,8 miljoen euro aan coronasubsidie. Dat bevestigen cijfers op de website van de Europese Commissie na berichtgeving van RTL Nieuws. Op die website worden de namen en bedragen gepubliceerd van bedrijven die meer dan 100.000 euro aan subsidie kregen uit de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). In dat lijstje komt ook Dutch Grand Prix voor.

De coronasteun voor het evenement is opvallend. Sportief directeur en voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers benadrukte in 2021 bij het radioprogramma NOS Langs de Lijn namelijk dat het evenement in Zandvoort wordt georganiseerd "met 0 euro subsidie".

De steun die de organisatie van het race-evenement ontving spreidt zich uit over een periode van drie jaar. Zo ontving de Dutch Grand Prix in 2020 140.000 euro aan steun, verdeeld over twee bedragen. Een jaar later ging het om 1,1 miljoen euro, eveneens in twee etappes. Vorig jaar ontving de organisatie nog eens 550.000 euro, waarmee het totaalbedrag uitkomt op 1,79 miljoen euro.

Coronamaatregelen

In 2020 ging het Formule 1-evenement in Zandvoort niet door vanwege coronamaatregelen. Een jaar later mocht een deel van de capaciteit worden benut. Vorig jaar was de eerste editie zonder beperkingen. Max Verstappen won beide races.

"De Dutch Grand Prix-organisatie heeft, net zoals heel veel andere bedrijven, gebruikgemaakt van TVL-regeling in 2020 en in 2021, binnen de mogelijkheden waar het voor bedoeld was", staat in een schriftelijke verklaring van de organisatie. "Die voorziening was er om te zorgen dat bedrijven, ondanks veel onzekerheid, door konden gaan met hun bedrijfsvoering. In aanloop naar de F1-race van 2020 heeft de DGP-organisatie pas enkele weken voor het evenement te horen gekregen dat deze niet door mocht gaan. In 2021 mocht het alleen doorgaan met slechts twee derde van de geplande capaciteit aan bezoekers. In beide gevallen was het overgrote deel van het evenement al gebouwd en waren verplichtingen met mensen en vele leveranciers aangegaan."