Nederlander krijgt levenslang in België voor vier moorden

BRUGGE (ANP/BELGA) - Een volksjury in West-Vlaanderen heeft een 29-jarige Nederlander veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en tien jaar tbs wegens de moord in 2017 op zijn ex-vriendin, haar grootouders en een fotograaf voor wie het toen 18-jarige meisje soms poseerde. De veroordeelde, Alexander D., ondervroeg en folterde de fotograaf in diens huis in Gent acht uur lang voor hij hem doodstak. De dag erna bracht hij zijn ex in haar woning in het West-Vlaamse Moere eveneens met messteken om, en vervolgens haar te hulp geschoten opa en oma.

D. ging op 25 juli 2017 naar de woning van zijn ex-vriendin Maïlys Descamps, die de bodybuilder via internet had leren kennen. Een paar dagen eerder had ze de Nederlander ge-sms't dat ze niet bij hem terug zou komen. Ze had de toen 24-jarige D. eerder verteld over pikante fotoshoots bij de dertiger Jeroen Verstraete waarbij mogelijk seksueel contact was geweest. Nadat de relatie met D. op de klippen liep, stalkte en bedreigde hij Descamps wekenlang digitaal. In het huis bracht hij zijn ex met een mes om, daarna haar grootouders Gery Cappon (68) en Marie-José Vanleene (64), die ter plaatse waren gekomen omdat ze terecht vreesden dat haar stalker zich daar bevond.

De man werd de volgende avond opgepakt in het centrum van Oostende. Inmiddels had de politie een verband kunnen leggen met de moord op fotograaf Verstraete, in de nacht van 24 juli. Volgens de jury was er sprake van voorbedachte rade bij de moorden. D. ging in gesprek met zijn slachtoffers, die in beide gevallen smeekten om geen verder geweld te gebruiken.

Tegen een uitspraak van een Belgische volksjury is geen hoger beroep mogelijk