Topmodel woedend na fotoblunder: “Dit gebeurt nooit met wit model”

Who Magazine beging een gigantische blunder. Het plaatste bij een interview van het 19-jarige topmodel Adut Akech de foto van een andere zwarte vrouw. Akech reageert woedend.

Het Zuid-Soedanese topmodel was extra geïrriteerd, omdat ze in het interview juist vertelt over de problemen die vluchtelingen en zwarte mensen ervaren. "Het heeft mij van streek gemaakt, mij boos gemaakt", schrijft ze op Instagram. De fotoblunder noemt ze ‘onaanvaardbaar en onvergeeflijk’.

Akech was bijzonder openhartig in het tweegesprek en vertelde over haar vlucht uit Zuid-Soedan en haar tijd in een vluchtelingenkamp. "Niet alleen voel ik me persoonlijk beledigd, maar ik heb ook het gevoel dat mijn afkomst niet gerespecteerd wordt. Daarom vind ik het belangrijk om dit probleem aan te kaarten."

Op de foto stond niet Akech, maar een ander model van dezelfde afkomst, Flavia Lazarus. "Het laat zien dat mensen erg onwetend en bekrompen zijn, dat ze denken dat elk zwart meisje er hetzelfde uitziet," foetert de tiener.

Het magazine zelf zegt dat het de verkeerde foto kreeg toegestuurd van het agentschap dat het interview regelde in het kader van de Melbourne Fashion Week. Beide bedrijven bieden uitgebreid hun excuses aan, maar dat is niet genoeg voor Akech, die in Australië woont en er een bekend model is.

"Ik heb het gevoel dat dit niet zou zijn gebeurd met een wit model. Het doel van mijn bericht is niet om Who Magazine te bashen, maar ik vind het belangrijk om publiekelijk uit te drukken hoe ik mij voel. Ik weet zeker dat ik niet de eerste persoon ben die dit heeft meegemaakt."