Onze bultrug is dood

De bultrug die woensdag strandde op een zandplaat in de Waddenzee is dood volgens medewerkers van zeehondencrèche van Lenie 't Hart. 't Hart is woedend dat het organisaties werd verboden een poging te wagen het dier vlot te trekken. "De autoriteiten hebben hun zin gekregen. Bij hen kan de vlag uit", zegt ze vlak nadat ze bericht kreeg van het overlijden.  
De walvis was woensdag aangespoeld op een zandbank in de Waddenzee. Een aantal pogingen om het beest te redden heeft niets opgeleverd. De laatste dagen was de walvis erg verzwakt. Vrijdag hadden dierenartsen van het Dolfinarium in Harderwijk nog een slaapmiddel toegediend in de hoop dat Johannes rustig zou inslapen. Zaterdagmorgen bleek dat de bultrug nog leefde. Natuurorganisatie Sea Shepherd, Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Lenie 't Hart hadden zich de laatste dagen sterk gemaakt om het dier te redden. Pogingen zaterdag om bij het beest te komen mislukten omdat het verboden was om in het gebied te komen waar de bultrug lag. In het gebied was een noodverordening van kracht.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Mevr. ‘t Hart is wel erg happig om ‘de autoriteiten’ de schuld te geven. Als ik me goed herinner liet ze pas een paar dagen na de stranding van zich horen. Toen was het lot van de walvis al bezegeld. Een beetje Googlen laat zien dat ervaringen elders leren dat een grote walvis binnen enkele uren terug moet om fatale schade aan organen voor te zijn.

 2. marianne martens

  Gisterenavond tijdens een etentje werd verteld dat Lenie ‘t Hart nooit serieus wordt genomen door de gevestigde deskundigen/ orde. Het ” verhelderende” licht kwam weer binnen-
  binnenstromen. Natuurlijk, “that’s it”. Geen opleiding, wel een grote ervaringsdeskundige.
  Uit alle berichten blijkt dat er alweer veel ego’ zich hebben laten gelden. De Burgemeester van Texel, Ecomare, de dierenbeschermers, deskundigen, de dierenartsen uit het Dolfinarium etc. Er zal ook wel weer veel “gekukkeld” zijn, zonder mooie en prachtige en creatieve beslissingen etc. Dappere reddingswerkers o.a., politie, zeevissers, ook de deskundigen etc. Dank voor u inzet. Het is wel zo, Kletsmajoor dat deze walvis langer is blijven leven en walvissen bekend staan om hun hoge intelligentie en beschaving in de waterwereld, daarom is het zo hartverscheurend om te zien zo,n dier te zien sterven, het is een blik in de peilloze diepte van onze eigen sterfproces en dood.
  ‘t Hart, haar zoon en alle vrijwilligers weten heel veel over de Zee.Dat van ‘t Hart soms niet zo
  lekker overkomt, het is haar natuurlijk vergeven, dat ze overal in de Wereld wordt gevraagd voor advies is ws niet zo bekend. Autoriteiten behoren ernstig te worden gewantrouwd. Het is veelal de beslissing in het heden, als dat al bestaat.Zie verder ” vet” de sociale media etc.

  • kletsmajoor

   Als je autoriteiten ernstig wantrouwd klinkt dat voor mij alsof je de deur al dicht gegooid hebt. Autoriteiten kritisch volgen lijkt me beter (controleren wat ze beweren) dan laat je de mogelijkheid open dat ze ook wel eens gelijk hebben. Vandaar mijn Google zoektocht en kritische opmerking over ‘t Hart (zelf ook een autoriteit).

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    alle deuren zijn niet dichtgegooid naar de autoriteiten, het is zeker beter dat je
    ze kritisch behoort te volgen.Na de 2e WO, is veel opgebouwd en hebben ontwikkelingen zich verdiept zoals het hele sociale- en culturele- en gezondheid-stelsel, vanaf 1980 is het stelselmatig afgebroken door vele organisaties en personen ( zie ook de opinie bijlage van de NRC van afgelopen zaterdag ). Er blijft nauwelijks iets over voor de armen, kunst, wetenschappelijk onderzoek,gezondheidszorg etc. Iedereen helpt hieraan mee, en kletst elkaar na. De hele mentaliteit van dit land is in korte tijd verhard en kilheid wordt beheerst door Alfa mannen+ vrouwen.( ook beschreven in de NRC ). Tja, van een tijd van hoop, verwachting, culturele ontwikkeling, goede gezondheidszorg, beter/ praktisch onderwijs, verdelen met andere landen, naar afbraak, vernietiging door gezamenlijk Europa, maakt dat elke ontwikkeling in een ” wankel” evenwicht komt te staan. Dank overigens voor uw reactie.

    (in antwoord op kletsmajoor)
 3. Janah

  We krijgen toch wel een stille tocht?

  • marianne martens

   ja, natuurlijk en jij als eerste vooraan alleen met de kokkels achter je aan,door de Waddenzee.

   (in antwoord op Janah)
 4. Janah

  “Voor de bultrug die is overleden op de Razende Bol moet een soort stille tocht worden gehouden. Dat vinden de mensen van Sea Shepherd. Ze willen dat op korte termijn doen, zondagavond of maandag. De bedoeling is met zoveel mogelijk mensen over de dijk te lopen. Met lichtjes en lampionnen, vanaf restaurant Nogal Wiedus in Huisduinen”. (citaat van de Dagelijkse Standaard)

 5. Rosita

  Welingelicht is niet zo wel ingelicht! Evenzo kletsmajoor. Lenie ‘t Hart en andere reddingsinstanties hadden al in eerder stadium hulp aangeboden. Dat werd afgewezen. Een beetje googlen komt uit op een artikel van stichting SOSdolfijn met daarin 2 verwijzingen naar reddingsoperaties die bij later inzien niet zijn gelukt, omdat later de geredde dieren alsnog dood elders aanspoelden. Moet je daarom een bultrug niet proberen te bevrijden om het daarmee eventueel een sneller zeegraf te gunnen, en in plaats daarvan het langzaam laten creperen op een zandbank? Ach ja, Ecomare heeft geen eed van Hippocrates afgelegd…

Reacties niet toegestaan