Henk Poort scoort wereldwijd met metalversie van Sound of Silence

Henk Poort liet zaterdagavond in het tv-programma Beste Zangers een hele andere kant van zichzelf zien. De opera- en musicalzanger zong een metalversie van The Sound of Silence. Zijn nummer staat nu op 1 in de iTunes-lijst.

Beste Zangers stond zaterdag in het teken van Nightwish-zangeres Floor Jansen, die al meer dan 8 miljoen platen heeft verkocht, maar in Nederland nog weinig erkenning krijgt. Daar lijkt door haar deelname aan het populaire tv-programma verandering in te komen.

Over de megahit van Simon en Garfunkel zei ze vooraf: "Er is inderdaad een metalband die het nummer heeft gecoverd. Die hebben dat zo ontzettend mooi gedaan, zij hebben dat hele nummer weer helemaal tot leven gebracht. Het origineel is natuurlijk prachtig. Mijn vader luisterde er graag naar. Toen Disturbed met die versie kwam, kwam die liefde weer opnieuw naar boven.”

Voor Henk Poort was het een spannend optreden, omdat hij voor het eerst met distortion moest zingen, waarbij zangers bewust een rauw randje op hun stem laten horen. "Dat gebeurt niet in de opera, als je dat doet, zeggen ze meteen: volgende,” aldus Poort.

Maar de zanger maakte indruk door het nummer heel laag te beginnen en langzaam uit te bouwen. Hij staat op 1 op de iTunes-lijst en Nightwish-fans over de hele wereld reageren enthousiast. "Dit is de beste versie van The Sound of Silence. Zijn stem is ongeëvenaard goed. Stel je voor dat hij dit doet met een heel orkest achter zich”, schrijft iemand.