Tina Turner (79) woont in een kasteel in Zwitserland: “Ik ben zo blij dat ik niet meer hoef te zingen”

Tina Turner stopte precies tien jaar geleden met zingen. Ze ging op een kasteel in Zwitserland wonen en leidt sindsdien een teruggetrokken bestaan. In The New York Times vertelt ze over haar nieuwe leven.

Ze heeft veel ellende mee gemaakt. Zo was er geweld binnen het gezin waar ze opgroeide, werd ze mishandeld door ex-man Ike, heeft ze lang gestreden tegen darmkanker en pleegde haar zoon op 59-jarige leeftijd zelfmoord. Maar nu voelt ze zich beter dan ooit in haar Chateau Algonquin aan het meer van Zürich. "Ik zing niet meer. Ik dans niet. Ik dof me niet meer op”, zegt de zangeres. Ze begint de dag met een bordje havermout en gaat dan winkelen.

De Amerikaanse zangeres, die 227 miljoen euro bij elkaar zong, vindt het erg fijn dat ze niet meer hoeft op te treden. "Ik ben blij dat het voorbij is. Ik was het gewoon beu om altijd maar te zingen en iedereen gelukkig te maken. Dat is eigenlijk alles wat ik ooit in mijn leven heb gedaan.” 

Tina geniet van haar pensioen. "Ik had een heel zwaar leven. Maar ik heb niets of niemand de schuld gegeven, ik ben er doorheen gekomen. En vandaag ben ik een gelukkig mens. Mijn leven als gepensioneerde is zoveel beter dan mijn oude leven – van de wijsheid, over de manier waarop ik denk, tot mijn eigen houding.” 

Bron(nen):   The New York Times