Advocaat Steven Avery vraagt nieuw proces aan

De advocaat van Steven Avery, de hoofdpersoon uit Netflix-docu Making A Murderer, heeft in een rechtbank in Wisconsin een verzoek ingediend om een deel van de zaak tegen Avery opnieuw te laten bekijken.

Avery en zijn neefje Brendan Dassey zijn veroordeeld voor de moord op fotografe Teresa Halbach in 2005. De makers van Making A Murderer uit 2015 stellen in de docureeks het handelen van rechercheurs en de openbaar aanklager in de zaak ter discussie.

De advocate van Avery benoemt in rechtbankpapieren die ze maandag indiende tien 'complexe juridische issues' die ze opnieuw geëvalueerd wil zien. Een lagere rechtbank keurde dat verzoek vorige maand af. In 2017 werd de aanvraag van Avery om de hele zaak opnieuw voor een rechter te laten komen al eens afgewezen.

Eerder deze maand diende Dassey een gratieverzoek in bij de gouverneur van Wisconsin. De zwakbegaafde man bekende toen hij 16 jaar was dat hij zijn oom had geholpen om de fotografe te vermoorden. Volgens zijn advocaten werd hij onder druk gezet de bekentenis af te leggen, en had hij nooit ondervraagd mogen worden zonder aanwezigheid van zijn ouders of advocaten.