‘Nederlands songfestivalsucces is slecht voor PVV’

Nederlands succes op het Eurovisiesongfestival is slecht nieuws voor de PVV. Dat constateert cabaretier Rop Janze in zijn nieuwe voorstelling 'Op naar 2020', waarin hij de Nederlandse songfestivaldeelnemers bespreekt. Volgens de komiek is er een oorzakelijk verband tussen het Nederlandse succes op het liedjesfestijn en het anti-Europa gevoel in Nederland.

"Als Nederland slecht scoort op het songfestival, scoort de PVV goed in de peilingen en verkiezingen. En als Nederland goed scoort op het songfestival, scoort de PVV slecht", constateert Janze. "In 2010 bleef Sieneke met haar draaiorgel steken in de voorrondes. De PVV scoort 24 zetels en wordt gedoogpartij van het eerste kabinet Rutte." In 2015 wist Trijntje Oosterhuis zich niet te kwalificeren voor de finale. "En meteen stijgt de PVV in de peilingen van 24 naar 42 zetels! Dit jaar won Duncan Laurence het songfestival en haalde de PVV geen enkele zetel meer in het Europees parlement."

Janze begeleidt zijn publiek in zijn nieuwe theatervoorstelling naar het jaar 2020. Op zijn eigen wijze blikt hij terug op 2019. De tournee duurt van 14 november tot en met 28 december. De komiek was lid van Comedytrain en toert door het land als cabaretier en als Poëzie Jukebox.