Arjen Lubachs #saverickbrandsteder-tweet trending op Twitter

In het programma Zondag Met Lubach had presentator Arjen Lubach een item over de tabakslobby. Hij haalde daarin collega-presentator Rick Brandsteder aan, die vorige maand in het kader van Stoptober probeerde te stoppen met roken, maar daar niet helemaal in slaagde omdat hij het zo onderschat had. Lubachs tweet met de hashtag 'saverickbrandsteder', die hij na afloop van zijn programma over het item plaatste, is inmiddels viraal gegaan.

De tweet zelf is een boodschap gericht aan Stella Kyriakides, de nieuwe EU-commissaris van gezondheid. In zijn bericht vraagt Lubach of zij Canadian Intense in Europa kan legaliseren, dat is een methode waarbij de ventilatiegaatjes in sigarettenfilters bij de tests worden afgeplakt, waardoor de teer-, nicotine- en koolmonoxidewaardes (TNCO) in sigaretten een stuk realistischer gemeten kunnen worden. Nu wordt er in Europa nog gebruik gemaakt van de zogenaamde ISO-methode, die de werkelijke TNCO-hoeveelheden die rokers binnenkrijgen onderschat.

"Hi Stella, gefeliciteerd met je nieuwe baan!", begint Lubach zijn tweet. "Kan je alsjeblieft Canadian Intense legaliseren? Dat is het beste recept voor minder kanker in de EU. Walther van het RIVM heeft daarvoor al een machine." Lubach sluit zijn tweet af met #saverickbrandsteder.

In korte tijd was Lubachs tweet al duizenden keren geliket en geretweet. Ook Canadian Intense en #saverickbrandsteder waren zondagavond populair op Twitter. De nieuwe EU-commissaris Kyriakides kreeg er binnen twintig minuten na de tweet van Lubach duizenden volgers bij.