André Rieu in de kou gezet door Groot-Brittannië

André Rieu heeft na acht jaar voorgoed een streep gezet door zijn traditionele kerstconcerten in Groot-Brittannië. De samenwerking met de organisatie van de concertzaal verliep zo stroef dat het voor de wereldberoemde violist niet meer vol te houden was.

"Daar zijn we vanwege een banale, zeg maar gerust absurde reden weggevlucht, omdat de organisatie ons continu tegenwerkte", vertelt Rieu (70) zaterdag in De Telegraaf. "De laatste jaren moesten we namelijk in een ijskoude hal onze concerten geven en werd het wintergevoel wel heel letterlijk op een presenteerblaadje opgediend. De thermostaat werd zonder enig overleg naar beneden gedraaid met als gevolg dat de orkestleden problemen kregen met de instrumenten. Ze zaten bovendien met verkleumde vingers en klappertandend op het podium."

Omdat een gesprek met de beheerder van de concertzaal niks opleverde, besloot André noodgedwongen de stekker eruit te trekken. Het negende kerstconcert werd afgeblazen. "We hebben daarmee onze eigen brexit zonder inmenging van Boris Johnson gecreëerd. We moesten toen op zoek naar een alternatief." Toen ontstond het idee voor een reeks kerstconcerten in het MECC in Maastricht. "Het wordt een gigantische operatie die groter en omvangrijker is dan onze traditionele zomerconcerten op het Vrijthof", belooft Rieu.