Nederland smelt voor Herman Finkers bij DWDD: “Misschien moet hij onze natie wekelijks toespreken”

Herman Finkers was gisteren te gast bij De Wereld Draait Door. Hij vertelde er over zijn ziekte en zijn boek De Cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door. Daarvan zijn inmiddels 900.000 exemplaren verkocht. De cabaretier kreeg al snel de lachers op zijn hand en wist het publiek en de kijkers thuis te ontroeren.

Finkers, die chronische leukemie heeft, voelt zich momenteel 'goed' zegt hij bij DWDD. Op het podium staat hij vrijwel niet meer. Zijn laatste show, Na de Pauze, dateert al van 2007. In 2015 deed hij nog een oudejaarsconference. Onlangs werd Finkers 65, een mijlpaal voor hem.

"Voor mij voelt 65 nog steeds als pensioen," vertelt hij. "Er zijn twee oorzaken dat ik dat gehaald heb. In de eerste plaats door de medische wetenschap, waar ik een hele diepe buiging voor maak. En ten tweede heb ik gewoon ontzettend veel mazzel, want dat geldt niet voor iedereen die CLL heeft. Iemand die ik ken en hetzelfde had, was binnen een korte tijd dood.”

Eerder dit jaar won de cabaretier de Blijvend Applaus Prijs. Hij heeft zo zijn eigen gedachte bij die prijs voor zijn hele oeuvre: "Dat is een beetje als ‘het is nou wel mooi geweest’. Ik kan wel merken dat ik de prijs nu gekregen heb, want de Amsterdamse taxichauffeur die me hierheen heeft gebracht, kende alle cabaretiers, maar had nog nooit van Herman Finkers gehoord.” 

Verder grapte de artiest, die in de jaren zeventig als dichter begon, dat hij een van de eerste rappers was. “Ik deed in 1978 al aan rap avant la lettre.” Hoe waar dat is, kun je horen in het stuk dat hij ten gehore brengt van Joris en zijn verkering.

Kijkers zijn lyrisch over de cabaretier. ‘Het is echt onmogelijk niet van Herman Finkers te houden denk ik’, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert: "Misschien moet Herman Finkers onze natie wekelijks toespreken."