Claudia de Breij is dankbaar voor alle steun aan 5 mei-actie

Claudia de Breij is heel blij met het resultaat van haar 5 mei-actie. "Het was heel erg leuk, precies wat ik hoopte", laat de comédienne weten aan BuzzE. Om 16.55 uur was het nummer Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy door het hele land te horen.

De Breij koos voor het nummer van de in 2009 overleden Shaffy, omdat het een Hollandse klassieker is. "Het nummer geeft moed, het erkent iedereen. Ik denk dat we nu echt behoefte hebben aan een troostrijk energiek nummer zoals dit", vertelt De Breij. "Ik mis samen zijn met andere mensen het meest, maar dit nummer herinnert je er aan dat dat wel weer een keer terug komt. En daar moet je je nu aan vasthouden."

De zangeres kreeg veel reacties op social media van mensen uit het hele land. Mensen die een traantje moesten wegpinken, of die zich gesterkt voelden door de actie. "De reactie die het meeste indruk maakte was dat iemand aan me vroeg: 'Claudia, heb je wel eens geprobeerd dit nummer mee te zingen terwijl de tranen over je wangen lopen?" Zelf was De Breij vooral heel blij tijdens het zingen. "Maar elke keer dat ik iets te geëmotioneerd werd, keek ik naar mijn kinderen die me aan het uitlachen waren."

Oude en nieuwe rituelen

De steun die De Breij kreeg van andere mensen en de verschillende radiozenders die meededen, verraste haar. "Ik heb ook maar gewoon een ideetje. Ik ben ook maar een burger met een opwelling. Dus ik was blij verrast door alle steun."

De Breij is ook heel blij met alle acties die plaatsvonden op Bevrijdingsdag. "Het is ook een afweging, we moeten nieuwe rituelen verzinnen. Maar tegelijkertijd ook hopen dat we onze oude rituelen weer kunnen herbeleven op een later moment", vertelt Claudia. "Maar we zijn er ook achter gekomen dat een speech op een lege Dam prachtig blijkt te zijn. We moeten nu niet rigide zijn, we moeten het mooie van de situatie inzien. En daarbij is wat trial and error nodig om te zien wat werkt en wat niet."