Lize Spit geeft onlineverklaring over Volkskrant-recensent

Verscheidene auteurs hebben tegenover NRC bevestigd dat ze na 4 maart zijn benaderd door de Volkskrant, om te vertellen over hun ervaringen met Arjan Peters.De Volkskrant meldde woensdag dat literair journalist Arjan Peters op non-actief is gesteld. De krant besloot hiertoe nadat hij vrouwelijke schrijvers waar hij over schreef had benaderd.

Onder hen is ook Lize Spit. Zij meldt op Facebook: "Dat het zo lang geduurd heeft voor er uit dit onderzoek iets kon voortkomen, is omdat het probleem vaak niet zit in één 'liefs’ onder één mail of één vriendelijk Facebookberichtje in het midden van de nacht, maar in terugkomende patronen, en dat het zo lang duurt voor je dat allemaal samen legt. (..) Ik heb op vraag mijn ervaringen op tafel gelegd, ervaringen die op zich haast onschuldig leken, die slechts met teenlengte een grens overschreden, maar die in een groter geheel wel als kwalijk konden worden beschouwd."

In het Mediaforum op NPO Radio 1 noemde Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok het onderzoek voor Peters "een persoonlijk drama". Hij benadrukte dat zowel de recensent als de betrokken vrouwelijke schrijvers op zijn bescherming kunnen rekenen. De hoofdredactie zegt verantwoording te zullen afleggen zodra dat kan.

NRC meldde eerder deze week dat de Volkskrant al enkele maanden onderzoek doet naar Peters, naar aanleiding van geruchten over hem. Zo zou hij voorafgaand aan een recensie persoonlijk contact zoeken met schrijfsters, wat ongebruikelijk is bij boekbesprekingen waar oordeelsvorming onafhankelijk tot stand moet komen.