Geen reclameblok voor Veronica Inside maandag

Het programma Veronica Inside heeft maandagavond geen reclameblok, meldt AD maandagmiddag op basis van ingewijden. Dit zou een unicum zijn in de geschiedenis van het programma. Zender Veronica wil het nieuws ontkennen noch bevestigen.

Veronica Inside ligt onder vuur omdat analist Johan Derksen vorige week een vermeend racistische grap maakte. Hij vergeleek rapper Akwasi met Zwarte Piet en stelde dat er in Nederland nauwelijks racisme is. Hij reageerde hiermee op de wereldwijde Black Lives Matter-protesten die al drie weken aanhouden sinds de dood van een zwarte arrestant in de Verenigde Staten.

Sindsdien hebben een aantal adverteerders gemeld niet meer rond het programma te willen adverteren. Ook kondigden de spelers van Oranje, Jong Oranje en het Nederlands vrouwenelftal aan niet meer in VI te willen verschijnen.

'Het waait wel over'

Het gaat de spelers niet alleen om de Akwasi-opmerking, maar om het feit dat Derksen en zijn tafelgenoten al vaker onder vuur hebben gelegen voor het doen van vermeend seksistische, homofobe, transfobe en racistische uitspraken. "Genoeg is genoeg", aldus de voetballers.

Derksen zelf heeft vrijdag in AD gemeld dat hij de grap leuk vond en dat hij denkt dat de rel overwaait. Veronica heeft gezegd dat Derksen en zijn tafelgenoten alle uitspraken in het programma voor eigen rekening doen. De zender zegt de mannen niet op de vermeend racistische uitlatingen te hebben aangesproken.