Activisten organiseren alternatief voor racismedebat Jort Kelder

Een aantal anti-racismeorganisaties initieert zondagavond een eigen bijeenkomst als alternatief voor het NPO-racismedebat van Jort Kelder. In cultuurcentrum De Appel in Amsterdam zullen dertig experts en ervaringsdeskundigen praten over de vraag wat racisme precies is, hoe het systeem in de wereld is gekomen en hoe de samenleving er actie tegen kan ondernemen. Onder anderen Quincy Gario en Glenn Helberg doen mee aan dit gesprek, dat via streaming te volgen is.

Met deze avond willen de activisten een alternatief bieden voor het racismedebat dat de NPO zondag organiseert. In een speciale aflevering van De Stelling gaat Kelder praten over de vraag of racisme de Nederlandse samenleving polariseert.

De organisatoren van het gesprek in De Appel vinden Kelder vanwege eerdere uitlatingen over mensen van kleur niet de juiste man voor een gesprek over zo’n lastig onderwerp. Bovendien stellen zij dat de insteek van het NPO-debat niet bijdraagt aan een constructief maatschappelijk gesprek over racisme.

Complex onderwerp

"Racisme is een ontzettend complex onderwerp", stelt kunstenares Patricia Kaersenhout. "Het is geen onderwerp waar je over moet gaan debatteren. Wij proberen zondag te praten over de vraag hoe je in gelijkwaardigheid bij elkaar kan komen over gelijkwaardigheid. In dat opzicht kunnen we in Nederland een voorbeeld nemen aan het Verenigd Koninkrijk, waar men in die ontwikkeling al een stuk verder is." Kaersenhout beklemtoont "vooral weg te willen bewegen van Jip & Janneke-vragen wie er racistisch is en waarom wel of niet".

AVROTROS, die het racismedebat met Kelder organiseert, kon vrijdagochtend nog geen reactie geven. De omroep wil niet zeggen wie er zondag aan het NPO-debat deelnemen. Eerder stelde de omroep dat zich nog niet veel mensen hadden aangemeld.