Edward Snowden genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede

Een Zweedse professor, Stefan Svallfors, heeft Edward Snowden bij het Nobel comité voorgedragen als kandidaat voor de vredesprijs. Hij zegt dat Snowden bewijst dat de moed en opofferingsgezindheid van een individu de wereld beter en veiliger kan maken. "Individuen kunnen opstaan voor fundamentele rechten en vrijheden." "Di voorbeeld is belangrijk omdat we sinds de processen van Neurenberg niet meer accepteren dat iemand 'enkel orders opvolgt'. Hij voegt toe dat het toekennen van de prijs aan Snowden tegenwicht kan bieden aan het domme besluit in 2009 om de prijs aan Obama te geven. "Het kan de prijs bevrijden van die schande." Obama kreeg de prijs omdat iedereen in 2009 verwachtte dat hij grootste dingen ging doen voor vrede en mensenrechten  Die verwachting kwam niet uit, maar de prijs kan niet ongedaan worden gemaakt.  

Bron(nen):   Salon      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kristi

  Schaf die moralistische prijs af. De toekomst moet nog maar uitwijzen wie ‘n held is, en wie niet: dat valt op ‘t moment zelf maar moeilijk te beoordelen, zo blijkt maar weer uit de faux-pas met Obama. Stel je voor dat die Snowden achteraf toch in opdracht handelde van een andere smerige mogendheid: leer van de geschiedenis.

 2. Jeroen Biegstraaten

  @Kristi,als dat waar is ,dan is Snowden tegenwoordig evengoed in passend gezelschap.

  Die Nobelprijs voor de vrede is immers allang een uitgeholde erkenning geworden.

  Van prijswinnaars zoals Marshall,Schweitzer in het verleden naar mensen zoals Jasser Arafat,Al Gore,Barack Obama,De Europese Unie….vandaag de dag…

 3. Prikker

  Ik vind ‘t een waardige aansporing aan mensen waar ook ter wereld om op te komen voor wat zij vinden dat goed en rechtvaardig is. Snowden heeft die prijs betaald en daarvoor verdient ie respect. Wat mij betreft verdient ie ‘m dik.
  En de zeikerdjes zullen altijd wel commentaar blijven houden waarom iemand ‘m wel of niet verdient omdat hij zus of zo niet gedaan heeft, maar het gaat er mij om wat ie wèl gedaan en betekend heeft.

  • Kristi

   Hoe weet jij zo goed wat hij wél gedaan heeft? Dat is nu juist de kwestie. We weten helemaal niets zeker.

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    Als je de media gevolgd hebt, weet je precies wat hij wèl gedaan heeft.
    De complottheorieën laat ik aan de alu-hoedjesdragers over.

    (in antwoord op Kristi)
    • Kristi

     Nee hoor, niks te complot. Gewoon de kat uit de boom kijken. En je geschiedenisboeken kennen. (Aanraders: biografieën van “wereldverbeteraars” als George Blake, Aldrich Ames, of, ook zeer lezenswaardig, de autobiografie van een groot insider als Sudoplatov. De schellen vallen van je ogen) Ik zeg niet dat Snowden een (dubbel)spion is, maar zijn handelen komt sommige landen verdomd goed uit, punt. Net als in het geval van Assange verwondert het me dat hun onthullingen zo selectief gericht zijn en waarom ze al die verontwaardiging laten varen als het andere, nou niet bepaald lieve landen als Rusland, N-Korea, China aangaat. Dat vind ik op z’n minst opmerkelijk. Dus nee, sorry, ik vind het te prematuur voor ‘n onderscheiding. Effe wachten!

     (in antwoord op Prikker)
  • disqus_cDEBEY6Kl8

   Voorlopig is het een verrader of Russisch geheim agent.

   (in antwoord op Prikker)
 4. RhodBerth

  Het is inderdaad al bewezen dat Snowden de wereld beter en veiliger heeft gemaakt….

 5. Guest

  Waarom voel ik me dan nog steeds zo onveilig..?

Reacties niet toegestaan