Oprah maakt staaltje mee van onvervalst Zwitsers racisme

Oprah Winfrey was onlangs in Zwitserland om daar het huwelijk bij te wonen van Tina Turner. Op haar rondje langs de winkels kwam zij ook langs een (dure) tassenwinkel. Ze ging naar binnen en wilde een van de tassen van dichterbij bekijken. Dat mocht niet van de verkoopster. "Die tas kunt u toch onmogelijk betalen," zei deze. Oprah bezit naar schatting 2,7 miljard dollar, maar dat kun je niet aan haar zien. Ze is vrouw en zwart. De megaster ging niet in discussie met de verkoopster, maar zegt tegen de BBC dat dit wel een ervaring was van onversneden racisme. De gebeurtenis is een PR-ramp voor Zwitserland, dat toch al bekend staat om zijn naar racisme neigende eenkennigheid. Er gelden strenge immigratiewetten in het land. Ter verdediging van de tassenverkoopster: de show van Oprah wordt in Zwitserland niet uitgezonden. Ze had dus ook zo maar een zwarte vrouw kunnen zijn...

Bron(nen):   BBC      

41 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  ”Ter verdediging van de tassenverkoopster: de show van Oprah wordt in Zwitserland niet uitgezonden. Ze had dus ook zo maar een zwarte vrouw kunnen zijn…”

  En dus maakt dit het gebeuren minder racistisch?
  Het gaat niet om het herkennen van Oprah als rijke vrouw ,maar om het herkennen van een zwarte vrouw i.c.m. een dure tas en dit direct te koppelen aan armoede.

  De tekst van dit artikel is zelf racistisch:

  ” “Die tas kunt u toch onmogelijk betalen,” zei deze. Oprah bezit naar schatting 2,7 miljard dollar, maar dat kun je niet aan haar zien. Ze is vrouw en zwart.”

  Ongelooflijk,over haar rijkdom: ”maar dat kun je niet aan haar zien. Ze is vrouw en zwart”.

  Hoe verzinnen jullie het.

  • utsjaermets

   ”maar dat kun je niet aan haar zien. Ze is vrouw en zwart” : ik vatte dat op als dat de schrijver weer geeft hoe de verkoopster redeneert. Dus niets als de redenering van de schrijver.

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    ”Dus niets als de redenering van de schrijver.”

    Toch niet mee eens
    De schrijfster van het artikel trekt zelf al haar conclusies .
    Het BBC-artikel gaat uit van racisme ,de schrijfster voegt daar zelf vrouw aan toe .Staat nergens in het originele artikel van de BBC.

    (in antwoord op utsjaermets)
 2. Dutchy

  Domme verkoper, had een mooi verkoop moment kunnen zijn en nu zit hij met rasisme opgescheept 😉

  Volgens mij kan je niet aan iemand zien of hij/zij rijk is, rijke mensen willen nogal eens onopvallend gekleed gaan. Daarnaast heb je nogal wat rijke Afrikanen. Allemaal nogal dom.
  Weet niet of het direct met rasisme te maken heeft, lijkt me wel een erg grote stap, kan ook gewoon zijn dat hij veel mensen binnen krijgt: “kijken kijken en niet kopen”. De rasisme kaart wordt ook wel erg makkelijk gespeeld.

  • Kristi

   Ik denk dat als een protserig, poenerig geklede Afrikaan/Belg/Saoedi/Antilliaan/Luxemburger (ik noem maar een paar volken die van veel goud om de nek houden) was binnen gestapt, de vrouw wel behulpzaam geweest zou zijn. Oprah wil natuurlijk juist niet opvallen, dus schoffelde waarschijnlijk een beetje slordig gekleed naar binnen. Oerdomme verkoper!

   (in antwoord op Dutchy)
   • Dutchy

    Eens. Dus ik denk niet dat het racisme was, verkeerd ingeschat, dus oerdem.

    (in antwoord op Kristi)
 3. Cornelia Stuyver

  het lijkt idd op racisme,en als verkoopster een een domme en kortzichtige vraag die je nooit moet stellen, het was dus geen goeie verkoopster in mijn ogen, want de klant hoort altijd koning te zijn! Of iemand het geld nou wel of niet zou hebben!

 4. Henrica Maria

  Ehhh…. jullie zijn minstens zo erg als de verkoopster. Lees de laatste zin van het stukje (je kunt het niet eens een artikel noemen), ik durf het niet eens te herhalen. Beschamend!

 5. Splendira

  rascisme is een te sterk woord, maar discriminatie is het zeker, en elke allochtoon in welke maatschappij dan ook kan over dergelijke ervaringen spreken, dit geld ook voor europese allochtonen in bijvoorbeeld India China Japan etc.

 6. Captain Caveman

  Waarom wordt dit weer als racisme bestempeld?
  Heeft die verkoopster dat gezegd omdat Oprah zwart is, of gewoon omdat ze haar als persoon zag die er niet vermogend uit zag. Wat ook bij blank persoon had kunnen gebeuren.
  Stemmingsmakerij, zoals dit artikel is geschreven.
  Overigens niet slim van verkoopster om een potentiele klant zo af te wijzen

  • Kristi

   Ik neig er ook naar om dit niet in het hoekje van racisme te plaatsen. Ik (witte vrouw, niet straatarm, geen tokkie) heb het zelf ook een paar keer meegemaakt dat ik niet netjes was gekleed (doe-het-zelf kloffie, fietstenue, haar in de war – boeien!) met de nek werd aangekeken in chique winkels/restaurants. Altijd genieten hoe ze dan later als een blad aan de boom omkeren, als je dan de beste klant blijkt te zijn.

   Overigens vind ik het artikel wel racistisch geschreven – met name de laatste zin! Tsss!

   (in antwoord op Captain Caveman)
   • Paulraw

    Kristi ,besef je nou niet dat je zelf de kritiek op de inhoud van dit artikel bevestigt met je eigen reactie?
    Je stelt:
    ”. Ik (witte vrouw, niet straatarm, geen tokkie) heb het zelf ook een paar keer meegemaakt dat ik niet netjes was gekleed (doe-het-zelf kloffie, fietstenue, haar in de war – boeien!) met de nek werd aangekeken in chique winkels/restaurants.”

    Je geeft uiterlijke KLEDINGS-kenmerken aan ,die je omgeving zou moeten wijzen op armoede:
    ” heb het zelf ook een paar keer meegemaakt dat ikniet netjes was gekleed (doe-het-zelf kloffie, fietstenue, haar in de war”

    Hetgeen je arm zou kunnen laten lijken.Kledingdracht dus als beoordelingspunt.

    Oprah loopt er altijd tiptop bij.Zal ,maar dat weet ik natuurlijk niet zeker in het onderhavige geval,nu niet anders zijn geweest in het stijve keurige Zwitserland.
    Zij werd dus hoogstwaarschijnlijk beoordeeld op haar huidskleur.

    Jij werd beoordeeld op kledingdracht die doorgaans niet wordt aangetroffen in het Gooi.
    Niet op je huidskleur dus ,nogal een verschil.

    (in antwoord op Kristi)
    • Kristi

     Nee, ho, ho. Ik geef die uiterlijke kenmerken nu juist om aan te geven dat het heel goed kan dat Oprah NIET op haar huidskleur is beoordeeld, maar waarschijnlijk op het feit dat ze er wat slordig (want incognito) bij liep.
     Oprah verschijnt tiptop op tv, niet als ze onopvallend over straat wil, kijk de roddelbladen maar eens in: heel vaak een kloffie.

     (in antwoord op Paulraw)
     • Paulraw

      ”kijk de roddelbladen maar eens in”

      LOL
      Deze vakliteratuur sla ik doorgaans over…

      Maar wel vreemd .In Zwitserland zou ze juist niet worden herkend is juist het argument in het artikel waardoor ze niet is verwelkomd in die shop.

      (in antwoord op Kristi)
     • Kristi

      Tuuuurlijk, we zijn allemaal mijlenhoog moreel verheven boven de roddelbladen! En weten toch dat Oprah altijd tiptop gekleed gaat en dat het dus wel racisme MOET zijn! U hoeft ook niet inhoudelijk te reageren op mijn inhoudelijke argument, hoor. U mag best op uw stokpaardje blijven zitten als dat lekker is.

      (in antwoord op Paulraw)
     • Paulraw

      ”Tuuuurlijk, we zijn allemaal mijlenhoog moreel verheven boven de roddelbladen! ”

      Er staat dan ook LOL boven mijn opmerking.
      Ik zie die bladen heus ook wel hoor.

      Je kledingargument gaat idd op ,alleen wel opmerkelijk dat het nu juist problemen oplevert in een land waar ze onbekend is en ze zich in een dure winkel niet anoniem hoeft op te stellen.

      (in antwoord op Kristi)
     • Jeroen Biegstraaten

      Stokpaardje is natuurlijk van hout… en kent geen beweging.
      Sommigen hebben hun stokpaardje omgekeerd voordat ze erop gaan zitten ,zo diep en zo vast zit dat ding.

      (in antwoord op Kristi)
   • Peter Rokers

    Is deze foto niet van Diana Ross ?? 😉

    (in antwoord op Kristi)
 7. Anton van Haasteren

  Ben ook een paar keer in Zwitserland geweest. Ik herinner me dat ik langs een etalage van een juwelier liep. Het goedkoopste horloge wat in de etalage lag was iets van 6 of 7000 Zwitserse franc. Al het spul wat daar lag kostte minimaal 4 cijfers.
  Ben maar niet naar binnen gegaan.
  Oh ja, en ik ben man en blank.

 8. Cornelius

  Volgens was het een staaltje onvervalste commercie van Winfrey. Na afloop riep ze namelijk luidkeels dat men haar niet had herkend, omdat ze geen TV-show heeft in Zwitserland. Dat heeft zijn laatste tijd geduurd………..Heeft ze geen geld meer voor een commercial om zichzelf te promoten ?

 9. Jeroen Biegstraaten

  Bravo Gerard,even goed gescoord met dit artikel.
  Gaat er in als koek ,de voors en tegens rollen over de tafel in het discussie paneel.
  🙂

  Ik geloof er zelf geen donder van dat het racisme was,….

  Als je er niet uitziet naar een potentiële klant ,laten ze je links liggen en helpen ze je niet.
  dat overkomt alle soorten, maten en kleuren mensen.
  En niet alleen in dure winkels.

  Ik heb het zelf gehad bij een merkdealer,waar ik binnen een uur een nieuwe bedrijfsauto uit hun voorraad kocht welke ik zelfs direct afrekende.
  Omdat ik er wat onverzorgd,druk en moe uitzag was de verkoper niet echt servicegericht of geïnteresseerd.
  Zelfs na de proefrit had hij nog de houding dat ik een of andere grappenmaker was.
  Pas toen ik hem vroeg om de papieren in orde te maken en dat ik meteen zou afrekenen,sloeg hij als een blad om, …..

 10. Floris Maaskant

  Als ik een dag in een sjofel kloffie loop en niet in mijn pak wordt ik ook anders geholpen dat verschil merk je echt… Maar bij zwarten is het altijd gelijk rasisme, net als bij andere minderheidsgroepen, doodvermoeiend die kaart!

 11. johandevri

  MMM Tsja…Zwitserland….ik zou er niet eens dood egvonden willen worden. Echt een eng landje!!

 12. Karel Kritisch

  Misschien moet men dat arrogante winkeltje waar men alleen aardig doet als je vermogend bent (en uitziet) maar eens links laten liggen. De kapsones, om te kotsen. Maar goed, tas van 24.000 euro, waar slaat het op. Doe even normaal.

 13. Dead Silence

  Ja, het is meteen racisme, of wie dat er ook maar van maakt (media???). Mevrouw is heel rijk, maar heeft ze toch nog een minderwaardigheidscomplex. En dat zit tussen de oren. En dan stoer doen om de hele winkel te kopen. Dan laat je toch echt zien dat je niet snugger bent.

 14. Polopsaland

  Onder de blanken is het niet vreemd om zo te denken, want zij vinden nog steeds dat zij een suprieur ras/cultuur zijn. Kijk maar wie nu populair is onder de bevolking en wie er populair was rond 2001 en zei dat de Islam een achterlijke cultuur is. Het speelt nog steeds.

  Laat ik het maar niet hebben over de slavernij en over marthin luther King en apartheid. Uitgevonden door wie? En oja dan laat ik WO 2 even buiten

  En als er dan een probleem wordt aangekaart dan meteen huilie doen van “oh ze trekken de racismekaart” “oh ze gooien op racisme” “oh we hebben geen vrijheid van meningsuiting” Maar wel tegelijkertijd zelf andere bevolkingsgroepen discrimineren en zichzelf beter achtten dan een andere culturen.

  • Floris Maaskant

   Nee heb het maar niet over slavernij, apartheid, WO2 of MLK, want dat heeft er inderdaad niks mee te maken! Doe het dan ook niet! Zelfs niet in termen dat je het er niet over hebt…

   Laat ik het dan even NIET hebben over dat er helemaal geen ‘probleem’ is. Als verkoper is het een vrije wereld waar je zelf mag beslissen of je wel of niet iets aan iemand verkoopt… Ik zeg ook wel eens tegen een klant dat hij mijn producten niet mag kopen omdat zijn smoel me niet aan staat of om wat voor rede dan ook, in ieder geval heb ik dan geen zin in zijn of haar geld. Gewoon omdat het kan.

   (in antwoord op Polopsaland)
   • Jeroen Biegstraaten

    Dacht ik er uniek in te zijn…..
    Gewoon omdat die toon aan de telefoon me niet aanstaat,
    dat hoogdravende arrogante toontje waarmee ze denkend dat ze je in hun macht hebben als klant.
    Standaard zeg ik dan, weet ik veel ,moet je niet bij mij zijn.
    Snel druipen deze gasten af.
    Je kent ze wel.

    (in antwoord op Floris Maaskant)
  • Jeroen Biegstraaten

   Ontspan even ,en schiet nou niet meteen in een hysterische kort door de bocht reflex door te gaan preken uit oude versleten dogma’s.

   Vrijdagavond hoor, en ook dit hier moet leuk blijven om te doen,we zijn allemaal mensen met een meninkje…

   Neem een wijntje ,doe ik ook ,ik drink nu een glas Chileense Sauvignon Blanc.

   Als je nou eens rustig leest ,kan je concluderen dat het hele verhaal met Oprah niet zomaar weg te zetten is als racisme.

   (in antwoord op Polopsaland)
 15. Dead Silence

  Vergeten te zeggen een paar uur geleden…in Zwitserland hebben ze geen zin om huisvrouwentelevisie te moeten aanschouwen. Kunnen wij nog wat van leren. Blijkbaar zijn er landen waar dit heel populair is en waaraan veel geld en aanzien wordt verdiend.

  • Floris Maaskant

   In Zwitserland hebben ze weinig negers en kleurlingen, dus dat programma slaat niet aan… negers prima, maar het moet wel geld of stemmen opleveren. Obama moest haar ook zo nodig in zijn verkiezingsprogramma opnemen to ensure the black vote… Schijnbaar was hij zelf nog niet zwart genoeg. Whatever!

   (in antwoord op Dead Silence)
 16. Anton van Haasteren

  Hoorde dus net dat het om een tasje ging van 26.000 Euro.

 17. Glorix

  Racisme en slavernij zijn geen uitvinding van de blanke mens maar zijn door alle menselijke rassen bedacht en in de praktijk gebracht. Interessant is dat slechts het blanke ras er van wordt beschuldigd, dat is pas echt racisme zou ik denken.
  Zwitserland heeft een democratie waarin de bevolking middels referenda veel meer te zeggen heeft dan in welk ander Europees land dan ook. De Zwitserse bevolking kan elk besluit van de regering herroepen en zij kan het initiatief nemen bij het creëren van nieuwe wetgeving. Zo hoort het ook in een echte democratie. Nederland met zijn schijndemocratie kan een punt zuigen aan het Zwitserse model.

 18. tukan14170

  zo werken de vooroordelen van mensen! ben je zwart of afkomstig uit Oost-Europa? dan kun je niet tippen aan de “westerse maatstaven”. of het in Zwitserland of in Nederland is.

 19. Peter Rokers

  Alle blanken zijn slavendrijvers, als je dat maar weet !

Reacties niet toegestaan