Maxima ook op een troon op Prinsjesdag

Op Prinsjesdag zal dit jaar in de Ridderzaal een extra troon worden bijgeplaatst naast die van de koning. Maxima krijgt haar eigen (kleinere) troon naast die van haar man. Bij de prinsen Bernhard en Claus was dat al gebruik: ook zij zaten naast hun vrouw als die de troonrede uitsprak. Maar de vrouwen van de drie koningen die ons land heeft gehad (Willem 1 t.m. 3)  zaten niet naast hun man. Het is dus in zekere zin een primeur.   Nu, als prinses, komt Beatrix dit jaar voor het eerst niet naar de Ridderzaal. Ook haar moeder Juliana en grootmoeder Wilhelmina deden dat na hun abdicatie niet meer. Opvallend is dat ook prinses Margriet en echtgenoot Pieter van Vollenhoven wegblijven. Alleen 'reservekoning' prins Constantijn en prinses Laurentien zijn erbij op 17 september. Samen met de koning en koningin verschijnen zij 's middags op het balkon van paleis Noordeinde.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. drsdre

  Heet het nu dan niet Prinsesjesdag?

  • André Somers

   Nee. Van Wikipedia:

   “Het woord ‘Prinsjesdag’ werd al in de 17e en 18e eeuw gebruikt voor de viering van de verjaardagen van de Prinsen van Oranje. Na het Tweede Stadhouderloze Tijdperk en de geboorte van Willem V op 8 maart 1748 en vooral in de patriottentijdwerd zijn verjaardag, aangegrepen om demonstraties van Oranjegezindheid te houden. Op maandag 20 september 1787 keerde stadhouder Willem V terug in Den Haag na tweejarig verblijf op Kasteel Het Oude Loo en in Nijmegen. De volgende dag, de derde dinsdag van september, was het feest. Later is besloten de dag van de plechtige opening van de Staten-Generaal ook zo te noemen.”

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Prinsjesdag

   (in antwoord op drsdre)
 2. Marcel van Houten

  Goed dat Maxima een klein troontje krijgt!! 😛

 3. Templein

  Ik begrijp het niet.

  De troon van voormalige Koningin Beatrix blijft toch leeg? Laat Willem Alexander dan een troontje opschuiven. Dan kan Maxima op zijn voormalige troontje zitten.

Reacties niet toegestaan