De Utopia-hype gaat vandaag beginnen

De 15 bewoners van de nieuwe SBS6-realityshow Utopia zijn buitengewoon inventief, zo stelt de programmaleiding tevreden vast. Binnenin twee loodsen in Laren hebben ze al een geïmproviseerde douche gemaakt, ze hebben buiten in een oude badkuip op een zelf aangemaakt vuur gebadderd en ze hebben zelf kaas gemaakt. Maandagavond om 19.30 uur is te zien hoe het de nieuwe bewoners verging in de eerste week.

De bewoners trokken op 31 december in twee kale loodsen op een voormalig kazerneterrein in Laren. Op het afgesloten terrein waar ze maximaal een jaar verblijven, zijn alleen een paar koeien en kippen. Verder beschikken ze over een veldje waar ze groente kunnen verbouwen. Van de 10.000 euro die ze van het programma kregen, hebben ze onder meer eten gekocht en een scheidingswand aangelegd voor de slaapkamer. Het gaat snel met het geld, dus ze moeten gauw aan de slag om eigen centen te verdienen, aldus een woordvoerder.

De bewoners verblijven maximaal een jaar in de loodsen. Ze krijgen de kans om vanaf nul de ideale samenleving op de bouwen. De 15 avonturiers mochten in eerste instantie alleen de kleding meenemen die ze aanhadden. Op de dag dat ze aankwamen, bleek dat ze nog toestemming kregen om naar huis te gaan en daar een kist te vullen met spullen. De waaghalzen laadden snel nog wat eten en extra kleding in. Ook was er een zo slim om een kraantje mee te nemen dat meteen kon worden aangesloten op de waterleiding.

Nominatieronde

Elke maand moet er een van hen vertrekken. De eerste nominatieronde begint al in de vierde week, op 22 januari. Bewoners moeten dan in alle openheid drie punten verdelen onder de mensen die ze weg willen hebben. Drie bewoners belanden in de gevarenzone. Ook komen er twee nieuwe kandidaten bij. Een van hen vervangt de vertrekkende bewoner. Het is nog niet bekend wie de twee nieuwe aspirant-bewoners zijn. Belangstellenden kunnen zich hier nog voor opgeven.

De Utopia-gemeenschap op internet begint al aardig actief te worden. De Facebook-pagina telt inmiddels ruim 6800 'likes'. Op Twitter zijn er ten minste 1800 volgers. Hoe vaak de app inmiddels is gedownload kon een woordvoerder nog niet zeggen. De toegang tot de livestream is gratis, maar voor een bedrag van 2,50 euro per maand hoeven kijkers geen reclame te verduren en kunnen ze via meerdere camera's kijken.