‘Stuur Badr niet terug naar de cel’

Badr Hari moet niet worden teruggestuurd naar de gevangenis. Advocate Bénédicte Ficq deed donderdag tijdens haar slotpleidooi een dringend beroep op de rechtbank om haar cliënt Hari een kans te geven de sportman te blijven die hij is. De vergelding heeft al ''zwaar" plaatsgevonden, aldus Ficq; daarvoor hoeft Hari niet meer te worden opgesloten.

Badr Hari heeft sinds hij verdachte werd in de zaak rond de mishandeling van zakenman Koen Everink heel veel over zich heen gekregen, aldus Ficq. ''Er is een soort monster van hem gemaakt", zei ze, ''hij is gedemoniseerd."

De raadsvrouw verzocht de rechtbank, als het tot een veroordeling komt, te kijken naar alternatieve mogelijkheden. Zij noemde een geldboete en opperde een voorwaardelijke celstraf, met als bijzondere voorwaarde bijvoorbeeld een horecaverbod voor 5 jaar.

Als de rechter Hari terugstuurt naar de cel (het voorarrest van de vechtsporter werd een jaar geleden opgeschort), ''dan kan hij wel inpakken", zei Ficq, ,,dan is alles weg waarvoor hij heeft gevochten. Als hij moet zitten, is het klaar."

Ficq bezwoer de rechtbank dat Hari zijn lesje heeft geleerd: ''Hij weet dat hij hier nooit meer wil en nooit meer zal verschijnen."