Culturele sector verwacht komend seizoen verlies van 1,5 miljard

De cultuurbranche verwacht ook komend seizoen door de coronamaatregelen een fiks verlies te draaien. De inkomstenderving wordt door de taskforce culturele en creatieve sector, een samenwerking van ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties, geschat op 1,5 miljard euro.

De taskforce vroeg hen een schatting te maken van de mate waarin het publiek komend najaar terugkomt en van de publieksinkomsten. Op basis daarvan verwacht de groep voor komend najaar voor podia 40 procent aan inkomsten ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Voor musea is dat 50 procent en voor bioscopen 65 procent.

Voor festivals ligt het seizoen vrijwel geheel stil en ook nachtclubs hebben door de sluiting geen publieksinkomsten. Het omzetverlies voor heel 2021 wordt geschat op ruim 2,8 miljard euro.

Verwacht wordt dat de terugval van publieksinkomsten nog tot ver in 2022 zal worden gemerkt en zal leiden tot grote financiële schade. De taskforce vraagt daarom om verlenging van steunmaatregelen vanuit de overheid. Ook hoopt de groep op helderheid over een snelle volledige heropening van de sector.