’12 Years a Slave-ster wordt Bond-schurk’

Acteur Chiwetel Ejiofor, die eerder dit jaar een Oscarnominatie ontving voor zijn rol in 12 Years a Slave, staat bovenaan de lijst met acteurs die producent Sony op het oog heeft als schurk in de nieuwe James Bond-film. Dat meldt het Amerikaanse entertainmentblad Variety zaterdag. De opnames van de nog titelloze film zouden dit najaar van start moeten gaan.

Over de nieuwe Bond is verder nog vrij weinig bekend, behalve dat hij in november 2015 in premiere moet gaan. De Britse regisseur Sam Mendes voert weer de regie, nadat hij eerder megahit Skyfall maakte. Ook acteurs Daniel Craig keert terug in de rol van geheim agent 007, voor de vierde maal dit keer. Daarnaast zijn bijrolacteurs Ralph Fiennes, Ben Whishaw en Naomie Harris zeker van de partij, als de personages M, Q en Moneypenny.

Op internet speculeerden fans zaterdag meteen dat Ejiofor mogelijk oerschurk Ernst Stavro Blofeld zou kunnen gaan spelen. De makers van de Bond-reeks kregen eind vorige jaar na een juridisch dispuut van een halve eeuw weer de rechten om deze iconische schurk in de filmserie te gebruiken. Dit mocht niet nadat een recalcitrate scenarist van de film Thunderball in de jaren zestig deze rechten juridisch had geclaimd.

Als Ejiofor inderdaad voor de rol van Bond-schurk wordt gevraagd, is hij de eerste donkere bad guy in de serie in veertig jaar. De laatste Afro-Amerikaanse boef tegen wie 007 het op moest nemen, zat in de film Live and Let Die uit 1973. Variety meldt daarnaast dat de producenten op zoek zijn naar twee Bond-girls: één Britse actrice en één actrice met een Scandinavisch voorkomen.