Susan Boyle praat openlijk over haar ziekte: asperger

Susan Boyle, de oudere dame die dankzij een talentenprogramma ineens een wereldster werd, werd haar hele leven gezien als een beetje vreemd. Op zichzelf, niet goed in staat om contacten te onderhouden, anders. Zelf weet ze dat ook al haar hele leven dat ze anders was. Maar pas op haar 50e werd de diagnose gesteld en dat heeft haar enorm opgelucht. Geen vaag gevoel van anders zijn, maar een diagnose en herkenbare symptomen. En nu gebruikt ze haar beroemdheid om begrip te kweken voor mensen met haar ziekte. Ze lijdt aan de ziekte van Asperger, een variant van autisme. The Daily Beast drukt een column van haar hand af waarin de uitlegt dat iemand met haar kwaal niet raar en gek is, maar anders en ziek. Voor wie met de ziekte te maken heeft een interessante column

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AH-klant

  Ik zou het liever een afwijking noemen dan een ziekte. Het heet dan ook het syndroom van Asperger en niet de ziekte van Asperger.
  Heel jammer trouwens dat Asperger in Nederland nu op een grote hoop wordt gegooid met andere vormen van autisme. De verschillen zijn immens. Maar zelfs het syndroom van Asperger kun je in veel gradaties hebben

 2. ikookeven

  Autisme is GEEN ziekte. Wat een onzin. Veel genieën zijn/waren autistisch. Mozart, Einstein enz. en waren absoluut niet ziek, maar juist heel bijzonder en ze hebben bijgedragen aan waanzinnig veel rijkdom (in de breedste zin van het woord).

  Ik ken best wat mensen met autisme, maar allemaal heel bijzondere intelligente, knappe, sociale, karakteristieke en gevoelige mensen.

  De maatschappij legt dan het woord “ziekte” op. Maar ik denk dat de maatschappij zelf ziek is.

  De karaktertrekken van “autisten” en hoe de maatschappij daar mee omgaat… ik concludeer: het wordt tijd dat de maatschappij eens leert omgaan met bijzondere/gevoelige mensen. Laat de maatschappij (de kuddedieren, de meelopers) eens wat zachter en vriendelijker en socialer worden tov mensen die misschien iets anders zijn. Of de overheid ….. want het wordt waarschijnlijk door de overheid opgelegd.

Reacties niet toegestaan