Het laatste interview met Wubbo Ockels

Beroemd
maandag, 19 mei 2014 om 6:36
welingelichtekringen header 1
Een dag voor zijn overlijden wilde Wubbo Ockels nog een 'statement voor de mensheid' maken. Hij vroeg verslaggever Arno Gelder van het AD hem op te zoeken in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Zaterdagochtend belde zijn zoon Martin. ,,Het gaat slecht met Wubbo. Hij wil je graag vandaag spreken.'' Hij heeft ook de TROS TV Show uitgenodigd, het programma waarin hij in maart openhartig met Ivo Niehe over zijn strijd tegen kanker sprak. Hij staat erop dat zijn laatste boodschap aan de achterblijvers op film wordt vastgelegd.
,,Ik heb nog een statement, bedoeld voor jouw lezers. We moeten toe naar een nieuwe religie, een nieuwe energie. En die heet Humanity! Het staat op het bureaublad van mijn computer. Martin stuurt het je," zegt hij tegen het AD.
Hij heeft 'zijn laatste woord' vorige nacht helemaal doorgenomen in een 1,5 uur durend telefoongesprek met Paul Polman, topman van Unilever, die binnen de voedingsmiddelengigant naar duurzaamheid streeft. ,,Ze begrepen elkaar volkomen, het waren bijna verliefden,'' meldt een vriendin.
Arno Gelder (AD) vraagt hem of hij bang is. ,,Voor de dood? Nee, beslist niet. Ik ben wel bang om te stikken. Daarom bepaal ik zelf wanneer het tijd is. Want je weet toch dat het klaar is, hè? Ik heb alles geregeld. Tot mijn grafsteen aan toe. Weet je wat erop komt te staan? 'Mijn tijd staat stil.' Ik heb een geweldig bestaan gehad, een superleven. Maar het is vreselijk voor Joos en de kinderen. Dat drukt het meest op mijn ziel..."
Wubbo Ockels sliep zondagochtend 18 mei om 11.08 uur vredig in met zijn vrouw Joos, dochter Gean en zoon Martin aan zijn zijde.