Het laatste interview met Wubbo Ockels

Een dag voor zijn overlijden wilde Wubbo Ockels nog een 'statement voor de mensheid' maken. Hij vroeg verslaggever Arno Gelder van het AD hem op te zoeken in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Zaterdagochtend belde zijn zoon Martin. ,,Het gaat slecht met Wubbo. Hij wil je graag vandaag spreken.'' Hij heeft ook de TROS TV Show uitgenodigd, het programma waarin hij in maart openhartig met Ivo Niehe over zijn strijd tegen kanker sprak. Hij staat erop dat zijn laatste boodschap aan de achterblijvers op film wordt vastgelegd.

,,Ik heb nog een statement, bedoeld voor jouw lezers. We moeten toe naar een nieuwe religie, een nieuwe energie. En die heet Humanity! Het staat op het bureaublad van mijn computer. Martin stuurt het je," zegt hij tegen het AD.

Hij heeft 'zijn laatste woord' vorige nacht helemaal doorgenomen in een 1,5 uur durend telefoongesprek met Paul Polman, topman van Unilever, die binnen de voedingsmiddelengigant naar duurzaamheid streeft. ,,Ze begrepen elkaar volkomen, het waren bijna verliefden,'' meldt een vriendin.

Arno Gelder (AD) vraagt hem of hij bang is. ,,Voor de dood? Nee, beslist niet. Ik ben wel bang om te stikken. Daarom bepaal ik zelf wanneer het tijd is. Want je weet toch dat het klaar is, hè? Ik heb alles geregeld. Tot mijn grafsteen aan toe. Weet je wat erop komt te staan? 'Mijn tijd staat stil.' Ik heb een geweldig bestaan gehad, een superleven. Maar het is vreselijk voor Joos en de kinderen. Dat drukt het meest op mijn ziel..."

Wubbo Ockels sliep zondagochtend 18 mei om 11.08 uur vredig in met zijn vrouw Joos, dochter Gean en zoon Martin aan zijn zijde.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Als dit een foto is van een paar uur voor zijn heengaan, dan heeft hij de eer aan zichzelf gehouden. Rust in vrede…of niet, nu je aan je tweede ruimtereis bent begonnen, destination unknown en explore the space where no man had gone before.

 2. Robin

  “To infinity and beyond!”.

 3. AT

  Een jeugdheld voor me! Daarna een inspiratiebron in mijn werk. Nu een herinnering aan een persoon die als geen ander de kleinheid van ons bestaan en de kwetsbaarheid van onze planeet zag. Zijn boodschap heb ik in mijn oren geknoopt.

 4. marianne martens

  Wubbe Ockels altijd bewonderd vanwege zijn eigenzinnigheid, super beeldend denken, een aardse visionair.Veel kennis overdragen de jongere generaties, gelukkig ook aan ouderen.

 5. Vestzak

  De tien geboden:
  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/de-laatste-brief-van-wubbo-ockels

  Erg idealistisch, maar het zal weinig uithalen. We moeten zuiniger zijn op de aarde en er verstandiger mee omspringen. Denk dat velen dit wel onderschrijven. “Mens, natuur en aarde zijn onscheidbaar.” Tja. Denk ook dat niemand daar iets tegenin zal brengen. Sterker nog, het hele universum staat in verbinding met elkaar; we komen uiteindelijk allemaal uit dezelfde singulariteit.

  Het punt is dat niemand er iets aan zal doen. Economie heeft voorrang. Zal altijd zo blijven. Zelfs al ruïneert dat de aarde. Anders gaat het volk morren en word je niet verkozen.

  • AT

   En in altijd denken dat duurzaamheid en economie elkaars tegenpolen zijn, zit de kern van het probleem. Ockels is altijd bezig geweest met juist innovaties die ook de economie moderniseren en toekomstbestendig maken. Het zou werken…als het maar opgepakt zou worden. We willen het alleen niet omdat een conservatieve individualistische (egocentrische) instelling langetermijnplanning tegenwerkt. We willen meteen resultaat in onze portemonnaie zien, ook als dat betekend dat we over 20 jaar een groot probleem hebben.

   Lees alleen al commentaren mbt duurzaamheid op fora zoals hier. 20 wetenschappers zeggen dat we een probleem gaan krijgen, 2 zeggen van niet en een groot deel van de mensen gelooft liever die twee zodat ze hun levenspatroon lekker door kunnen zetten. Ondertussen zitten we met gigantische bergen afval, ontbossing, vervuiling van steden, onverschilligheid bij mensen en economieën die bij het minste of geringste instorten. De mens is zelf destructief.

   (in antwoord op Vestzak)
  • Marc37

   Tja, en wie is dan de ‘boosdoener’ hè? Het morrende volk, of de politicus die eraan toegeeft? Of toch het volk dat stemt op die politicus?

   (in antwoord op Vestzak)
 6. Leven

  Gelukkig hier slechts 7 reacties. Maar alle reacties zijn wel van een aards rationalistisch, machteloos hoopvol, depressief teleurgesteld, krachteloze wanhoop. IEDEREEN HIER ZAL ‘S MORGENS BIJ HET TANDENPOETSEN OF SCHEREN, 2 MINUTEN DE TIJD MOETEN NEMEN ZIJN/HAAR EIGEN GEZICHT IN DE SPIEGEL TE BEKIJKEN EN ZICH AFVRAGEN…HOE EN HOEVEEL HIJ/ZIJ EIGENLIJK WEL VAN ZICHZELF HOUDT…accepteer jezelf met je uiterlijk en vooral je slechte eigenschappen/gevoelens die je nog verbeteren wilt…je ontdekt dan vanzelf dat die trut of klootzak van in die spiegel, oftewel die buurman/vrouw, collega, klasgenoot, familielid, baas…danwel het andere deel van de ZIEL dat samen met jou NU DIT LEVEN DEELT….met jou mee verandert 🙂

Reacties niet toegestaan