Winston Gerschtanowitz kan honderden miljoenen verdienen met zijn ‘goede doel’

Met het goede doel Earth Today zou Winston Gerschtanowitz de aarde een beetje beter maken. Maar de presentator wordt er waarschijnlijk vooral zelf beter van, zo ontdekte Quote.

Bij Earth Today kunnen mensen voor 1,20 euro een vierkante meter natuur adopteren, bijvoorbeeld in het regenwoud of op een Waddeneiland. Zo kunnen ze die natuur beschermen. Veel mensen en bedrijven stapten al in.

Het idee is van ondernemer Kees Zegers, die onder ander NU.nl oprichtte. Hij haalde Gerschtanowitz en zijn mediabureau erbij. Ze richtten echter niet zoals gebruikelijk een stichting op maar een nieuw ontworpen vennootschapsvorm.

Zelf zeggen ze er niets aan te verdienen: alles is voor de natuur. Maar Quote ontdekte na bijna een jaar onderzoek dat het heel anders zit. EarthToday is een bv met winstoogmerk en heeft een zeer lucratief verdienmodel. De oprichters hebben zelf ook veel meters natuur gekocht, maar dan voor veel lagere prijzen. Ze hopen dat de prijzen oplopen en verwachten over een jaar of zeven 3,6 miljard euro te cashen.

Jan Terlouw, boegbeeld van het project, schrikt van de bevindingen van Quote. "Dat is weggehouden van me, de mogelijkheid dat er mensen geld mee gaan verdienen. Dat lijkt me ook niet de bedoeling. Dat vind ik zorgelijk. Zo gauw als dat het geval is, dan trek ik mijn handen ervan terug."

Gerschtanowitz laat na aandringen van Quote weten de honderden miljoenen euro's winst 'aan de natuur' te geven.