Katja Schuurmans reactie op kritiek schoenenreclame Zanzibar? “Subsidie voor biomassa is erger”

Katja Schuurman ging op meerdere vlakken de mist in met haar reclame voor schoenen van Floris van Bommel. In plaats van dat gewoon toe te geven, zei ze bij Jinek gisteren dat er belangrijkere zaken op de wereld zijn.

Het gaat onder meer om deze foto:

Daarop is te zien hoe twee rijke mensen met dure schoenen poseren naast twee arme kindjes op blote voeten. "Het lijken wel plantagehouders," zo klonk het onder meer op social media. De shoot is bovendien gedaan op Zanzibar. Voor iemand die milieu en duurzaamheid erg belangrijk vindt, is dat toch wel erg ver vliegen voor een paar foto's.

Als Jinek Schuurman vraagt naar de ophef begint ze over honger in Jemen en biomassacentrales. Ook allemaal erg natuurlijk. Maar dat er ergere dingen gebeuren, wil niet zeggen dat je zelf alles mag doen wat minder erg is. Als je je vuilcontainer omkiepert in het bos en je krijgt een boete, dan zeg je ook niet tegen de agent: ga je eerst eens bezighouden met Tata Steel.

Bovendien reageerde Schuurman wel met heel veel dedain op haar criticasters. "Er is tegenwoordig overal ophef over. Je doet het al snel niet goed," begon ze. En op de vraag of ze het volgende keer anders zou doen, kwam de sarcastische opmerking: "Ik zou ze zeker sandalen aantrekken volgende keer”, wijzend op de kindjes op de foto.

De reclamecampagne getuigt gewoon van bijzonder slechte smaak en weinig fijngevoeligheid. Het was chiquer en stoerder geweest als Schuurman dat had durven toegeven.

Bekijk het fragment van Jinek bij RTL.