Sinds het begin van de oorlog zijn er al 5 oligarchen dood gevonden

Russische oligarchen staan hoog op de sanctielijstjes van het westen. Hen wordt verweten dat ze met hun enorme rijkdom Poetin in het zadel houden. Opmerkelijk is dat er al 5 zijn gestorven sinds het begin van de oorlog en een zesde stierf kort voor de oorlog.

De meest recente feiten dateren van deze week, met twee oligarchen die binnen 24 uur dood werden gevonden.

Dinsdag werden drie doden gevonden in Lloret del Mar, Catalonië. Onder de slachtoffers zijn Sergey Protosenya, zijn 53-jarige vrouw en hun 18-jarige dochter. De 53-jarige man, voormalig topman van gasgigant Novatek, werd door de Catalaanse politie opgehangen gevonden in de tuin van de villa. Volgens lokale media liepen de echtgenote en de dochter gevonden in hun bed, steekwonden op. De politie bestudeert verschillende aanwijzingen, waaronder die van een dubbele moord, gevolgd door zelfmoord, of die van een reeks moorden.

De dag ervoor werd het lichaam gevonden van Vladislav Avaev, voormalig vicepresident van Gazprombank, in zijn appartement in Moskou, samen met zijn vrouw en 13-jarige dochter. Volgens Newsweek was de deur van het appartement van binnenuit op slot en werd er een pistool gevonden in de handen van de oligarch. De lokale politie denkt aan een dubbele moord en een zelfmoord.

Een paar weken voor de dood van Vladislav Avaev en Sergey Protosenya werd een andere oligarch onder dezelfde omstandigheden dood aangetroffen. Op 24 maart werd Vasily Melnikov dood aangetroffen, samen met zijn vrouw en twee zonen van 10 en 4.

Een vierde Russische oligarch, Mikhail Watford, werd op 28 februari opgehangen gevonden in zijn huis in Surrey, VK. De man, van Oekraïense afkomst, verdiende zijn fortuin met olie en gas. Zijn lichaam werd gevonden in zijn garage door zijn tuinman.

De dag na de Russische invasie werd de adjunct-directeur van Gazprom, Alexander Tyulyakov, opgehangen gevonden in de garage van zijn woning, in de buurt van Sint-Petersburg.

De eerste dode viel in januari, een maand voor het begin van de oorlog in Oekraïne. Gazprom CEO Leonid Shulman, 60, werd ook dood aangetroffen in de badkamer van zijn woning in de regio St. Petersburg.