Boris Becker: van centercourt naar gevangenis vol ratten

Boris Becker werd nadat hij was veroordeeld tot gevangenisstraf meteen weggebracht naar de gevangenis. Hij zit in Wandsworth, de gevangenis uit het Victoriaanse tijdperk op slechts drie kilometer van Centre Court op Wimbledon. De oude gevangenis biedt plaats aan meer dan 1.500 gevangenen, werd in een recent inspectierapport beschreven als "in verval, overvol, en vol ongedierte".

Nadat hij zijn maatkostuum had verwisseld voor een gevangenisuniform, kreeg Becker een korte introductie van bewaarders voordat hij wordt opgesloten in zijn 'eerste nachtcel' om te wennen aan het leven achter de tralies.

"Het zal een van de ergste dagen van zijn leven zijn, maar hij moet er gewoon doorheen", zegt Jonathan Aitken, een voormalig minister die in 1999 gevangen werd gezet wegens meineed en nu gevangenisaalmoezenier is. "Het is een cultuurschok voor iedereen, maar ik denk dat iemand met Boris Becker's sterke karakter en discipline het aan zal kunnen."

Als spraakmakende gedetineerde zal Becker dan waarschijnlijk de kans krijgen om overgeplaatst te worden naar gevangenisvleugel voor kwetsbare gedetineerden – waar veel zedendelinquenten zitten. Aitken: “Er zijn geen speciale gunsten omdat hij beroemd is, iedereen in een gevangenisuniform wordt hetzelfde behandeld."

”De grootste uitdaging voor een man die gewend is aan een gevuld leven, is verveling. Hij zal doordeweeks 16 tot 18 uur per dag in zijn cel worden opgesloten en in het weekeind 23 uur."

“Een gevangenisstraf uitzitten zit vooral in je hoofd. Het ergste is dat je je realiseert dat je een idioot bent geweest en de mensen hebt gekwetst die het meest van je houden, zoals je kinderen. Als je andere mensen de schuld geeft, zul je een ellendige tijd hebben."

Bij goed gedrag kan Becker na een jaar vrij komen.

Bron(nen):   Times