Cornald en Jan zetten in op songfestivalwinst Oekraïne

Beroemd
door anp
zaterdag, 14 mei 2022 om 7:30
cornald en jan zetten in op songfestivalwinst oekraine1652506330
De bookmakers weten het al maanden zeker: Oekraïne gaat het Eurovisie Songfestival winnen. Ook commentators Cornald Maas en Jan Smit gaan ervan uit dat Kalush Orchestra zaterdagnacht de bijbehorende bokaal in de lucht mag steken.
Volgens Smit kan Europa met een Oekraïense overwinning "het mooiste signaal" afgeven. "Het is misschien niet het beste liedje, daar zullen we het allemaal over eens zijn. Maar het is ook absoluut geen slecht liedje", zegt hij tegen het ANP. "Het is catchy, goed gemaakt én authentiek. Dit nummer had zonder oorlog gewoon de top tien kunnen halen."
Het is wel jammer voor de competitie als Oekraïne wint, vinden Smit en Maas. "Maar de situatie is nu eenmaal zoals hij is", stelt Smit vast. Hij wijst erop dat het wel voor verbroedering in Europa kan zorgen. "En uiteindelijk gaat het daar om bij het songfestival, zo is het ook ontstaan: om Europa te verbroederen. Jaren na dato zouden we nu weer kunnen verbroederen door met z'n allen Oekraïne aan te wijzen als winnaar. Dat zou toch het mooiste zijn."
Maas heeft lang gehoopt dat er nog een ander land zou opstaan dat mee kon dingen naar de winst. "Het is een bijzonder jaar want eigenlijk is het al bijna een gelopen race. Je hoopt toch altijd dat het een open competitie wordt. Heel misschien kan Groot-Brittannië nog iets. Dat zou leuk zijn. Van nul punten vorig jaar naar de winst."